АТИНА ЖЕЛИ ДА КУПИ 800 БРЕДЛИЈА И 150 ТЕНКОВА АБРАМС: Грчки генерали стварају најјачу оклопну силу у Европи

Грчки сајт enikos објавио је информацију да Генералштаб грчке војске има амбициују да преокрене однос снага у региону и да Грчка војска има најјаче оклопне једнице у Европи.

Еnikos пише да док се странке поново баве предизборном трком како би добиле што више гласова, војска са своје стране наставља да реализује своје планове, а најбитнији је јачање своје снаге да одврати било ког непријатеља (читај у преводу Турску).

Фебруара Грчку је посетила америчка подсекретарка за одбрану Селесте Валандер бази и луци Александропулис и ваздухопловној бази Лариси начленик одбрамбених снага Грчке Константин Флорос искористио је тад прилику да спомене да је Грчка веома заинтересована за два борбена система из састава америчке војске један је борбено возило пешадије точкаш М1128 Страјкер и борбено возило пешадије Бредли у верзији М2А2.

Почетком марта САД су усмено одговориле преко Канцеларије за одбрамбену сарадњу која се налази у америчкој амбасади у Атини да је дато зелено светло за куповину 300 борбених возила пешадије Бредли М2А2. Процедура за набавку је одмах покренута за набавку 300 Бредлија који су веома тражени због рата у Украјини.

Два месеца касније Министарство одбране послало је САД преко Канцеларије за одбрамбену сарадњу ново писмо у коме траже цену и расположивост да се набави 500 половних Бредлија М2А2. Ако овај захтев буде одобрен Грчка ће успети да се реши борбених возила пешадије БМП-1 које је добила из источно немачког арсенала, као и замену застарелих оклопних транспортера М-113 који више не могу да задовоље ниједан безбедносни критеријум.

Са 300 већ одобрених и 500 за које Грчка чека зелено светло Вашингтона, Атина како пишу грчки медији бројка од 800 борбених возила пешадије даће велики свежи дах грчкој војсци.

Међутим, амбиције Атине ту се не завршавају, јер Грчка жели да од Вашингтона купи и 150 половних тенкова М-1 Абрамс, са чиме би ако се ова куповина одобри Атина после Варшаве и Букурешта постала трећи корисник америчких тенкова у Европи.

Симбиоза тенкова М-1 Абрамс са борбеним возилима пешадије ће претворти Грчку у једну од најјачих земаља кад се гледа по оклопним једницама. Како је наведено половни Абрамси требало би да замене старе америчке тенкове М-48 и М-60 Патон, као и немачке одслужене тенкове Леопард 1А5 који потичу из 1980 тих година прошлог века.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *