КАКО ЈЕ ДОШЛО ДО ДЕБАКЛА УКРАЈИНСКИХ ЛЕОПАРДА И БРЕДЛИЈА: Уместо на један јурнули на 5 праваца! Глумили Гудеријана са 30 тенкова

Фото: Принтскрин Телеграм

ТВ Фронт/Asiatimes

О томе шта се догодило на пољима Запорожја тог 8. јуна 2023. се и даље дискутује. Како је било могуће да Украјинци којима су донирани најбољи тенкови на свету Леопард 2 и борбена возила пешадије Бредли М2А2 ОДС-АС остану на изриваним путевима спаљени и уништени.

Кад су почињали обуку тврдило се да најбољи и да ће са замо два месеца бити способљени да Русе претворе у прах и збришу тенкове Т-72 и Т-90М са лица земље.

Дан после дебакла Азија Тајмс објавио је један занимљив текст под насловом: “ Украјина игра „Лаку бригаду“ уз британски савет“. Текст описује како је дошло до дебакла и губитка тенкова Леопард 2 и БВП Бредли М2А2 ОДС.

Амерички и европски војни посматрачи у Украјини описали су покушаје украјинске војске у протекла два дана као „самоубилачку мисију“ која је прекршила основна правила војне тактике.

Фото: Принтскрин Телеграм

„Ако желите да изведете офанзиву и имате десетак бригада и неколико десетина тенкова, концентришите их и покушате да се пробијете. Украјинци су трчали около у пет различитих праваца“, пожалио се високи европски официр.

„Покушали смо да им кажемо да зауставе ову тактику по комаду, дефинишу главни удар уз одговарајућу подршку пешадије и онда ураде шта могу“, додао је официр.

„Обучавали су их Британци и они играју лаку бригаду“, додао је официр, мислећи на катастрофу из 1854. у бици код Балаклаве када су погрешно пријављена наређења послала британску коњицу у масовну топовску ватру.

Украјински тенкови су упали директно у минска поља, а да претходно нису поставили возила за чишћење мина, што је допринело губитку 38 тенкова током ноћи 8. јуна, укључујући бројне новоиспоручене тенкове Леопард 2.

„Неколико Украјинаца је покушало да изведе Гудеријана“, рекао је други војни извор, мислећи на пробој немачког генерала Хајнца Гудеријана у Седан током битке за Француску 1940. „Али Гудеријан је имао 3.000 тенкова, а ови идиоти су управо прокоцкали 30 колико имају.

„А без надмоћи у ваздуху“, додао је извор, „то је самоубилачка мисија“.

Руски јуришни хеликоптери КА-52 носе довољно пројектила да униште 20 тенкова и то могу да ураде на удаљености од 10 километара. Украјинска противваздушна одбрана је деградирана узастопним нападима јефтиним дроновима који приморавају Украјинце да потроше свој ограничени инвентар ракета С-300 и Патриот.

Од 14 тенкова Леопард које је Немачка обезбедила Украјини, 3 су уништена, заједно са неколико Леопарда које је обезбедила Пољска.

Главни војни савет украјинске врховне команде дошао је од британских официра смештених у штабу у Кијеву.

Украјинска концентрација снага и даље је могућа јер су до данас у Запорожју кориштене само три, а могуће и четири бригаде обучене на Западу. То би захтевало компетентне војне одлуке, а не одлуке мотивисане политичким очајем.