41 ГОДИНА ОД БИТКЕ ЗА СУЛТАН ЈАКУБ: Како су Сиријци у заседу намамили два израелска оклопна батаљона

У ноћи 10. на 11. јун 1982 године у току израелског напада на Либан у малом селу Султан Јакуб сукобили су се израелски и сиријски тенкови. Ова битка остала је пре свега упамћена по томе што су Сиријци успели да заробе 4 модификована израелска тенка Магах 3 модернизовани амерички М-48 А3 са реактивним оклопом због чега је послата из Москве група совјетских стручњака, а тек завршио у Кубинки на испитивању. Судбина тројице израелских тенкиста никада до краја није разјашњена.

Ова прича почела је 4. јуна 1982. када је почела мобилизација резервиста тенкиста који су попунили 90 дивизију под комадном Миека Шахара, која је формирана била 1978. године. Мобилизација је завршена 8. јуна и бригада је послата у Либан. Њена улога била је да буде резервна бригада, у случају да се Сирија са својом војском умеша у рат кад крене напад на Либан. Главни задатак који је поверен био је спречавање продора сиријских тенкова Т-55 и Т-62 ауто-путем Берјут-Дамаск.

Дана 9. јуна батаљон ове брогае напали су сиријски хеликоптери Газела и вишевени бацачи ракета БМ-21 Град.

Дана 10. јуна бригада је заузела положаје код села Кефар Мешки. Истог дана у поподневним часовима бригада је добила наређење да 362. тенковски батаљон крене према селу Султан Јакуб и зузме раскрсницу која се налазила јужно од насеља. Обавештајни подаци који су били дати 362. и 363. батаљону испоставиће се били су нетачни. У њима се говорило да су се Сријци повукли на север, тачније 10. оклопна дивизија. Оно што ниус видели израелски извиђачи било је постојање друге линије одбране, а у напад уведена је и 3. оклопна дивизија која се спремала за одбрану ауто-пута Бејрут-Дамаск. Специјалне сиријске једнице изабрале су зону села Султан Јакуб да баш ту поставе противоклопне ракете на доминантним висовима северно од такозваног “Троугла Тубано”.

Фото Принтскрин Јутјуб

Када су тенкови по мрклом мраку стигли до села отворена је ватра, настао је хаос у коме су три израелска Магаха-3 погодили своје тенкове. Сиријци су затим успели да погоде противоклопним ракетама још неколико тенкова. Улседио је хаос, а 362. батаљон у комплетном расулу.

Као испомоћ послата је дивизија Јом-Тов Тамир, која је уведена у борбу у три сата ујутро 11. јуна. Међутим бригада је заустављена на 8 км од села и они су претрпели велике губитке.

Израелски команданти су решење да 362. батаљон спасу јаком артиљеријском ватром од чак 11 батерија са хаубицама М-109 који су коридором где су требали да се извуку израелски тенкови створили димну завесу.

Батаљон је из сиријског обруча изашао 11. јуна у 12 сати када је ступио прекид ватре.

Биланс битке у Султан Јакубу био је следећи: 4 уништена тенка и још 4 остављена тенка, који су остали на територији под контролом Сирије. Сам 362. батаљон имао је 15 мртвих, а јединиа која је кренула у помоћ исто 13 укупно 30 мртвих и 4 нестала израелска војника. Тело једног израелског војника пронађено је 2019. једно је враћено у израел, док се два израелска војника и даље воде као нестали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *