НАПАДНУТА ВАЗДУХОПЛОВНА БАЗА МИРГОРОД: Искандери и Герани обрушили се на аеродром где су 2011. слетели амерички Ф-16

Украјински регионални званичници су изјавили да је ваздушна база Миргород у Полтавској области била је нападнута у петак касно увече од стране руске војске.

У питању је био руски комбиновани напад где је руска војска користила тактичке балистичке ракете Искандер М, затим крстареће ракете К лансиране са земље у комбинацији са дроновима камиказама типа Геран (Шехид 136).

Украјински званичници наводе да је база претрпела велика оштећења инфрастурктуре и опреме, али се не наводи у којој мери.

Међутим касниеј су објављени подаци са руске стране да је у нападу оштећена писта и аеродромска опрема, али и складиште горива и мазива.

Колико је напад био жесток говори и податак да је у овом руском нападу оштећено осам стамбених зграда у близини саме базе и четири аутомобила, на које су падали делови пројектила и материјала нападнутих објеката.

Foto: Shutterstock

Иначе ваздухопловна база Миргород је матична база 831. бригаде тактичке авијације, која располаже са борбеним авионима Су-27/С1М и МиГ-29/МУ1.

Такође ова база позната је и по томе што је крајем јула месеца 2011 ову базу посетили амерички ловци Ф-16.

Од када је почео рат из ове базе полећу ловачки авиони у напад на циљеве у Харковској области, али и на Белгороску. Вечина летелица из ове базе оспособљњна је за ношење противрадарских ракета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *