ИЗРАЕЛ НАЈАВЉУЈЕ РАТ У ЛИБАНУ ПРОТИВ ХЕЗБОЛАХА!

Израелска војска је саопштила да је оперативни план за улазак у Либан и обрачун са Хезболахом усвојен. Министарство спољних послова Израела је упутило ултиматум Хезболаху до 24. јуна. Након окончања рока, Израел обећава тотални рат!

ИЗРАЕЛСКИ УЛТИМАТУМ

У случају да Хезболах не повуче своје јединице северно од реке Литани до 24. јуна, Израел ће започети рат у Либану” – наводна је порука коју је либанској влади пренео амерички дипломата, Амос Хохштеин. Нешто раније је и израелска армија дала саопштење да су ратни планови за напад на Либан усвојени. Чак је и Министарство спољних послова Израела изашло са саопштењем: Израел је близу одлуке која се тиче Хезболаха. У случају правог рата, Хезболах ће бити уништен!

Изјаве са највиших позиција Израела долазе паралелно са снимцима које је објавио либански шиитски покрет Хезболах. Хезболах као да не хаје за претње из Тел Авива, те пркосно објављује снимке шпијунирања израелског војно-индустријског комплекса. На снимцима се виде објекти одбрамбене компаније Rafael Advanced Defense Systems: тунели за тестирање ракетних мотора, фабрике система за навођења и управљања, складишта и зграде управе. Снимци са дрона бележе и платформе “Челичне куполе” и елементе система “Давидова праћка”. Овако озбиљан безбедносни пропуст је вероватно додатно испровоцирао Израел.

Izraelci u napadu© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Не треба сумњати да су обавештајне службе Израела свесне да се у савременој одбрани тешко може заштити целокупан ваздушни простор, било и са мањом површином државне територије. Ипак, захтев Израела да се Хезболах помери преко реке Литани на север значи померање линије разграничења два противника за неких 25 километара. Такво померање сигурно би пружило већу безбедност армији Израела али и њиховом војно-индустријском комплексу.

Са друге стране, не постоји нити један добар разлог да се Хезболах повуче на север. На тај начин би покрет покварио позиције у будућем, готово неизбежном сукобу који, заправо, никада није ни прекинут. Нарочито у време када сукоб у Гази не јењава већ ескалира, а мировно решење је више пута изричито одбачено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *