АМЕРИКА ЈЕ У ХЛАДНОМ РАТУ СА КИНОМ, ПРЕДСЕДНИК САД ТРЕБА ДА ПРЕУЗМЕ ЊЕГОВО ВОЂЕЊЕ

Сједињене Државе су у хладном рату с Народном Републиком Кином и хитно им је потребна стратегија коју би водио и усмеравао сам председник ако желе да победе. Без таквог вођства, приступ Вашингтона Кини остаће фрагментиран, контрадикторан и нефокусиран. Одсуство руководства је у оштрој супротности са ставом генералног секретара Комунистичке партије Кине (КПК) Си Ђинпингом и приступом који је он изнео на 20. националном конгресу земље 2022. године, а који усмерава све инструменте кинеске моћи да воде „дуготрајну борбу“ — другим речима, хладни рат — против Сједињених Држава.

Сједињене Државе су биле посебно обазриве у одговору на економски напад Кине. Кина је деценијама градила гео-економску полугу кроз своје стратегије „војно-цивилне фузије“ и „двоструке циркулације“ – настојања КПК да изгради технолошки и индустријски капацитет земље како за домаћи економски раст тако и за војну модернизацију. Доминантна позиција Пекинга у глобалним ланцима снабдевања такође је намеран резултат политика које настоје да држе нације као таоце тако што Кину стављају у центар производње кључних економских елемената као што су критични минерали, полупроводници, а сада и енергетска технологија следеће генерације.

И глобално, КПК је стекла геополитички утицај кроз своју иницијативу Појас и пут, која је такође поставила темеље за нову економску мрежу широм југоисточне Азије, Африке, Латинске Америке, Блиског истока, па чак и дела Европе који функционише на Пекингу. услови.

Kineski brodovi u plovidbi© eng.chinamil.com.cn/Photo by Liu Ruiyan

Насупрот томе, осим санкција, Сједињене Државе су биле много мање активне у распоређивању својих економских снага за промовисање својих спољнополитичких и интереса националне безбедности. Данашњи напори Вашингтона да се позабави деценијама немара у спољној економској политици и даље су неуспешни и недоследни. Иако је било покушаја америчких владиних агенција — као што је листа Кинеске компаније војно-индустријског комплекса (КВИК) Министарства финансија или тренутна ударна снага за дисруптивну технологију Министарства правде — да сузбије кинески економски криминал и пооштри извоз напредних технологија, ови напори ће остати неадекватни осим ако сам председник не преузме контролу и не усмери стратегију за подривање злонамерног економског утицаја Кине.

Или садашњи председник Џо Бајден или тек кандидовани Доналд Трамп (претпостављени кандидат Републиканске странке, који би се могао вратити на власт следећег јануара) требали би да се ослањају на пример бившег председника Роналда Регана у преузимању политике према Кини. Током Регановог првог мандата, било је јасно да је совјетска претња била један од његових главних приоритета, о чему сведоче јасне и делотворне смернице које је дао у низу директива о националној безбедности (NSDD).

Намера да се добије Хладни рат против Совјетског Савеза прожимала је ове документе из Реганове ере — укључујући и NSDD 32, под називом „САД Стратегија националне безбедности“, која је све спољнополитичке и националне безбедносне активности на одговарајући начин позиционирала у контексту америчко-совјетског ривалства. Поред тога, Реганова администрација је такође објавила NSDD 75, под називом „САД односи са СССР“, који је поставио јасну стратегију о томе како ће се Сједињене Државе укључити у свеобухватну државну контролу како би се такмичиле са Совјетима у политичком, војном и економском домену, као и да би се супротставиле совјетском утицају на глобалном нивоу.

И Трампова и Бајденова администрација заслужују извесну заслугу за надгледање фундаменталне промене политике према Кини — сада стратешком конкуренту — и за њихову спремност да почну да намећу царине и контролу извоза како би ослободили америчку економију од година инертног и непромишљеног ангажмана са КПК. Па ипак, скоро осам година након што је Вашингтон коначно признао да је у конкуренцији са Кином – и након примене царина од стотина милиона долара и низа забрањених контрола извоза и инвестиција – Сједињене Државе се још увек боре да достигну ниво интензитета потребног да се изађе као победник у надметању са Кином.

На пример, приступ Бајденове администрације „мало двориште, висока ограда“ уклањању ризика – ограничавајући обим сектора који су подложни контроли извоза – не успева да се позабави дубином и ширином економске претње из Кине.

Уместо да следи тако уски приступ, председник мора да усмери све релевантне америчке владине агенције да се боре против овог новог хладног рата, баш као што је Реган учинио против Совјета. Биће потребно председничко руководство да се развије посвећена „САД економска конкуренција са кинеском стратегијом.” Док је Реганов NSDD 75 пружио свеобухватан стратешки приступ широм војног, економског и дипломатског спектра, кинеско изобличење глобалне економије захтева да Сједињене Државе морају имати посвећену економску стратегију за решавање сложености овог изазова. Овај документ мора дати јасне смернице о томе како ће Вашингтон заштитити америчку економију, умањити способност Кине да се такмичи и изградити нове центре глобалне економске моћи.

Осигурање америчке економије мора бити у средишту нове стратегије. Успех Пекинга у поткопавању те економије – преко непоштене трговинске праксе, деиндустријализације кроз масовно субвенционисање кинеских компанија како би се створио непоштен терен и крађе интелектуалне својине – већ су добро документовали и Трампова и Бајденова администрација и унутар Конгреса. Кроз NSDD, председник мора да обезбеди оквир за решавање те економске агресије. Нове смернице треба да буду много агресивније у ограничавању кинеских инвестиција у Сједињеним Државама, као и америчких инвестиција у Кини. Поред тога, бирократијама америчке владе су потребне јасне смернице о политици контроле извоза, обиму билатералне трговине и будућности трајних нормалних трговинских односа Кине.

Председник мора да пружи јасне смернице о приступу Вашингтона циљаном раздвајању од Кине. Политика контроле извоза Бајденове администрације, која се тренутно уско фокусира на полупроводнике и чипове који омогућавају вештачку интелигенцију, добар је почетак. Али потребно је више. Нова стратегија економске конкуренције треба да буде окренута будућности и да идентификује много већи број сектора који су темељ општег здравља, просперитета и безбедности Сједињених Држава. Сектори који се морају узети у обзир укључују фармацеутске производе, биотехнологију, информационе и податковне технологије и критичне материјале.

USS Ronald Reagan Conducts Flight Operations© U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Michael B. Jarmiolowski

Приступ у овим одабраним секторима требало би да буде потпуно одвајање од кинеске економије. Сједињене Државе не могу себи приуштити да зависе од Кине у погледу кључних компоненти и инпута у овим секторима. Бајден мора да предводи по овом питању и да обезбеди да његова влада извршава његове планове, иначе ризикују да постану плен политичког и бирократског отпора. Овако мишићаво председничко вођство се не дешава.

На пример, Бајденова извршна наредба о излазним инвестицијама ставила је терет на Министарство финансија да идентификује које „технологије националне безбедности“ треба да подлежу новим ограничењима улагања. Ризик у овом приступу је да ће, с обзиром на економске и политичке импликације, Трезор оклевати да иде даље од уско дефинисаног приступа администрације „мало двориште, висока ограда“. Уместо тога, председник треба да буде рескриптивнији, користећи већ постојећу Листу критичних и нових технологија, која идентификује много робуснији скуп технологија које Сједињене Државе не би требало да помогну Кини да се развије кроз амерички капитал.

Штавише, одељења за трезор и трговину су и даље подстакнута да наставе економски ангажман са Кином. Главни посао ових агенција је промоција америчког пословања и глобалне финансијске стабилности, перспектива која искривљује њихов приступ и значи да су више фокусиране на омогућавање здраве кинеске економије него на победу у постојећем сукобу. Ово је кратковид приступ, јер окружење након пандемије—САД економски раст који цвета док је Кина озбиљно успорена – доказ је да су Сједињене Државе далеко мање зависне од Кине у шта многи верују. Вашингтон треба да заштити своју економију од грабежљиваца без обзира на трошкове кинеске економије.

Сједињене Државе могу себи приуштити – и требале би – да преузму офанзиву на економску акцију, координирајући се са напорима војних планера у Пентагону да одврате кинеску агресију и, где је то могуће, поткопају своју способност да штети интересима САД.

Вашингтону је потребна кампања за порицање и деградирање способности Кине да подрива националну безбедност САД. На пример, бирократији су потребне проширене смернице које су посебно усмерене на све улазне и одлазне инвестиције, извоз и трансфере података који би могли да помогну Кини да модернизује своју војску. Поред тога, економске мере би могле допринети војном одвраћању. С обзиром на кинеску агресивност око Тајвана, Филипина и другде, Сједињеним Државама је потребан план економског одвраћања који идентификује економске „тачке неуспеха“ и друге финансијске циљеве, и који намеће трошкове КПК и подрива њено поверење у покретање војног напада на Сједињених Држава или њених савезника.

Мобилизација правног система да циља злонамерне кинеске актере који раде у име КПК је још један правац деловања који председник треба да наложи. Тренутни амерички правни статути треба да буду у потпуности максимизирани како би КПК била одговорна за своју улогу у производњи фентанила, крађи интелектуалне својине, избегавању санкција, кршењу људских права и другим криминалним активностима.

Ово би се могло постићи коришћењем алата политике који су већ на снази, као што су Закон о спречавању принудног рада Ујгура, Уредбе о санкцијама за транснационалне криминалне организације, проширење и спровођење CMIC листе Трезора, након забране TikTok ако ByteDance не одустане, и спровођење закон против других лоших актера, као што је Трамп урадио против Huawei. Правна стратегија америчког председника ове величине против КПК тек треба да се примени и несумњиво би захтевала акцију против неких од највећих кинеских државних предузећа и финансијских институција, што би био потез који би изазвао оштар одговор Пекинга.

Основни принципи овог приступа треба да укључују спречавање даљег ширења економског утицаја КПК; давање приоритета ангажману Сједињених Држава са истомишљеницима; промовисање праведних економских и правних оквира у којима се Сједињене Државе одликују; и партнерство са блиским савезницима у борби против економског утицаја Кине.

Заједнички просперитет је темељ сваке успешне глобалне економске стратегије, а ништа не обезбеђује јаче трговинске везе између истомишљеника. Као резултат тога, председник би морао да овласти Канцеларију америчког трговинског представника да настави са билатералним трговинским споразумима који помажу Сједињеним Државама да остваре своје напоре за раздвајање, али и да ојачају своју позицију као глобалног економског партнера по избору. Ово би могло почети са трговинским споразумима специфичним за сектор, као што су критични минерали, полупроводници или фармацеутски производи, све док политички капитал не буде доступан за остваривање свеобухватнијих трговинских споразума.

Слично томе, амерички председник треба да преузме одговорност за развој и финансијску помоћ и да усмери Агенцију Сједињених Држава за међународни развој и Корпорацију за финансије за развој да подрже пројекте који пружају стратешку вредност земљама примаоцима који су кључни за ривалство између САД и Кине — и обезбеде да Сједињене Државе добијају повраћај својих инвестиција.

САД су победиле у свом првом хладном рату. Али то је захтевало агресивну економску акцију уз снажну војску, а у контексту Кине, Вашингтон не успева. Председничко вођство је сада потребно ако Сједињене Државе желе да ускрате КПК њене глобалне економске амбиције и поново обезбеде амерички сан – и глобалну економску слободу – за деценије које долазе.

Све у свему, живимо у занимљивом периоду људске цивилизације, пред нама се одвијају крупни заокрети. Треба их рационално сагледати, а емоцију оставити где јој је место. У противном………?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *