Завршено школовање 12. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 66. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране ФОТО

ФОТО: Министарство одбране Србије

Изасланик председника Републике Србије потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас свечаности у Дому Народне скупштине поводом завршетка школовања 12. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 66. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“.

ФОТО: Министарство одбране СрбијеМинистар Вучевић уручио је реплике српских средњовековних мачева полазницима 12. класе ВСБО и официрске сабље тројици прворангираних полазника 66. класе ГШУ – потпуковнику Зорану Каравидићу, потпуковнику Слободану Секулићу и потпуковнику Далибору Милинковићу. Осталим официрима 66. класе ГШУ сабље је уручио начелник Генералштаба генерал Мојсиловић.

ФОТО: Министарство одбране Србије

Честитајући свим полазницима успешан завршетак школовања, министар Вучевић истакао је да му је припала велика част, али и одговорност да се у име председника Републике данас обрати.

ФОТО: Министарство одбране Србије

– Ова свечаност прилика је да одамо признање официрима и другим експертима који се баве војним наукама, безбедношћу и одбраном. Посебно бих поздравио официре из страних оружаних снага који су доласком на усавршавање у Србију потврдили традицију добрих односа и пријатељстава између наших држава. Ваше присуство је потврда да Србија заједно са вашим државама развија мирољубиву спољну политику, а да њене оружане снаге имају углед у иностранству. Свесни смо да у савременом свету, таквом какав јесте, само заједничким напорима можемо да се супротставимо појавама које угрожавају или могу да угрозе безбедност свих грађана овог региона – рекао је министар одбране.

ФОТО: Министарство одбране СрбијеПрема његовим речима, сви ми смо свесни да је наш народ кроз целу своју историју високо вредновао слободу и мир, али да је нажалост дуго морао да подноси туђу власт и често бивао принуђен да ратује.

ФОТО: Министарство одбране Србије

– Управо због таквих историјских околности Срби љубе слободу и мир, а логично исходиште таквих осећања је и наше опредељење за војну неутралност. Годинама уназад Србија упорно истрајава на статусу војне неутралности, настојећи да пружи значајан допринос онолико колико је то у њеним могућностима – светском миру, регионалној стабилности и сарадњи у областима одбране и безбедности. Србија без икаквих дилема и задњих мисли исказује спремност на сарадњу са другим државама и савезима, када год је то у интересу мира и стабилности. Као народ који је своју кућу направио насред друма, како то изванредно каже наш Јован Цвијић, спремни смо да сарађујемо и продубљујемо сарадњу са другим државама, са свих континената, поштујући туђе интересе, али борећи се за остварење сопствених интереса, увек спремни да заједнички погледамо и ставимо шта је то од интереса за очување оног највреднијијег што нам је остало од наших славних предака, а то јесте слобода – нагласио је министар Вучевић.

ФОТО: Министарство одбране Србије

Како је истакао, активности Министарства одбране и Војске Србије то недвосмислено показују – од заједничких вежби, преко школовања и усавршавања у иностранству и страних држављана код нас, до учешћа у мировним контингентима Уједињених нација и Европске уније.

ФОТО: Министарство одбране Србије– Сведоци смо да је савремени свет опасно место и да је светски мир и даље сан – вредан, али ипак сан. Изазови, ризици и претње безбедности иду од класичних војних сукоба у којима се примењују традиционални и хибридни начини ратовања, у којима велики значај има и савремена техника, али и морал војника и морал народа. Ни наша држава није тога поштеђена. И управо је непоштовање међународно-јавноправних норми и Повеља Уједињених нација узрок томе. Тамо где се не поштује право нема ни правде. Неправда почива на рушењу правног система и потврђених правних норми. А неправда не може вечно да се трпи. Она захтева реакцију и самоодбрану. Тако се улази у спиралу догађаја са несагледивим последицама – истакао је министар одбране и додао да последње насилне акције привремених власти из Приштине на северу Косова и Метохије, као и понашање међународног фактора током ових догађаја, захтева да наш систем безбедности и одбране буде реално спреман да изврши своју друштвену улогу и у најсложенијим геополитичким ситуацијама, а у циљу одбране наших националних интереса и српског народа на Косову и Метохији.

ФОТО: Министарство одбране Србије

– Насиље је тренутно толико да Срби буквално страхују за голи живот. Несхватљиво је и поражавајуће да данас на кугли земаљској постоји територија на којој један народ нема право да се назива својим именом, а камоли да има нека друга права. У том смислу, улагање у Војску Србије је залог укупног развоја и очувања спољне и унутрашње безбедности Србије, као и заштите нашег народа. И стицање знања, и теоријског и оног практичног, реалног, која су сада власништво полазника Високих студија безбедности и одбране и Генералштабног усвршавања, један је од облика улагања у Војску Србије и у безбедност и одбрамбену моћ Републике Србије. Зато, уважени полазници 12. и 66. класе, стечена знања примењујте најумешније што можете, свако на свом нивоу и месту, са свешћу да радите на истом задатку – да Србија буде вечна и слободна. Делите стечена знања са вашим сарадницима и потчињенима, јер је знање ресурс који се не губи, него расте, када се дели – рекао је министар Вучевић.

ФОТО: Министарство одбране СрбијеГоворећи о Школи националне одбране, министар одбране истакао је да она од скора, али с правом и поносом, носи име Војводе Радомира Путника и додао да је управо најстарији међу српским војводама из ратова 1912-1918. године та личност из српске историје која целокупном својом официрском каријером и личним примером указује на то да се до знања и вештина потребних за одбрану отаџбине долази спајањем марљивог учења, са искуством и радом, са чврстим карактером и племенитом моралношћу.

ФОТО: Министарство одбране Србије

– Драго ми је да Школа националне одбране баштини управо ове вредности славног српског војводе и преноси их на нове генерације српских официра и државних службеника, спремајући их за најтеже безбедносне и војне изазове. Овом приликом поменућу још једног великана српске војске, генерала и академика Јована Мишковића, чије име носи касарна на Бањици, у којој сте се школовали. Пишући војноисторијску расправу о Косовској бици, поводом 500 година од ове битке, генерал Мишковић је записао да ће најважнија последица Косовске битке бити ако српска држава, војска и народ буду достојни хероизма косовских јунака и ако у пракси покажу да су их достојни. Знајте да је тог дана на Косову пољу Србија победила и морално и војно. И обележавање Видовдана и Косовске битке није ламент над поразом него најлепши еп о победи, витештву, војној спреми и вештини, сјају и моћи наше државе, војске и народа. Та свест и тај морал, кодекс части са Косова поља који нас је кроз историју красио, јединствен је у светској историји и то не може нико да нам одузме – поручио је министар Вучевић.

Обраћајући се официрима Војске Србије који су завршили школовање, министар одбране рекао је да када буду преузели одговорне дужности у командама и јединицама наше војске, чувају своје колеге и да воде бригу о нашем војнику те да увек и свуда имају на уму мудре речи нашег генерала, као путоказ ка нашој слободи.

– У име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, честитам успешно усавршавање полазницима 12. класе Високих студија безбедности и одбране и 66. класе Генералштабног усавршавања. Живела Војска Србије. Живела Србија – рекао је министар Вучевић.

ФОТО: Министарство одбране СрбијеУ име полазника, у Дому Народне скупштине обратио се најуспешнији у 66. класи Генералштабног усавршавања потпуковник Зоран Каравидић.

– Претходних 10 месеци кроз различите наставне активности усвојили смо знања неопходна за будуће дужности у систему одбране. Научили смо да пратимо убрзан технолошки напредак у војној сфери, али и да разумемо геополитичке и безбедносне изазове с којима се суочава наша отаџбина, а заједно са њом и Министарство одбране и Војска Србије. Сигуран сам да ће ова класа генералштабних официра дати свој допринос у превазилажењу великих изазова у нашем окружењу, посебно на Косову и Метохији – поручио је потпуковник Каравидић.

Начелник Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ пуковник Мићо Сувајац истакао је да је та школа институција од посебног значаја за систем одбране и да представља кључну установу за припрему оних који ће управљати системом националне безбедности и системом одбране.

– Војвода Радомир Путник је говорио – Какви су нам официри таква нам је Војска. А онда проистиче – Каква нам је Војска таква нам је држава. Зато сада у вас полазнике гледамо као у будућност и Војске и државе. Будите и ви потомци достојни својих предака – рекао је пуковник Сувајац и пожелео свим полазницима много успеха у даљем раду.

ФОТО: Министарство одбране Србије

Свечаности су присуствовали председник Народне скупштине Владимир Орлић, министри у Влади Србије, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, војнодипломатског кора, као и породице и родбина полазника.

Високе студије безбедности и одбране ове године завршило је 15 полазника – осам из државних институција, пет из Министарства одбране и Војске Србије, један полазник из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Генералштабно усавршавање завршила су 43 официра из земље и иностранства – 38 из Министарства одбране и Војске Србије, четири официра из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из Оружаних снага Републике Анголе.

ФОТОГАЛЕРИЈА: