Састанак министра одбране са главним замеником помоћника секретара одбране САД

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са главним замеником помоћника секретара одбране Сједињених Америчких Држава задуженим за послове међународне безбедности Тресом Стефеном Гуеновом.

Фото: Министарство одбранеМинистар Вучевић истакао је да посете високих делегација САД у претходном периоду указују на јачање односа две државе, а њихов традиционално развијен домен је сарадња у области одбране.

Фото: Министарство одбранеОн је указао на разноврсност области од заједничког интереса у којима се реализује сарадња, наглашавајући новоуспостављену област заједничког учешћа у мултинационалним мировним операцијама, заједничких војних вежби и обука, као и донације америчке стране за систем одбране Србије. Како је истакао министар Вучевић, војноекономска сарадња има потенцијал за даљи развој у обостраном интересу.

Фото: Министарство одбранеСарадња између Војске Србије и Националне гарде Охајо, нагласио је министар одбране, садржајна је и разграната.

Такође, министар Вучевић рекао је да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем наше земље да задржи статус војно неутралне државе.

Фото: Министарство одбранеТоком данашњег састанка, министар одбране нагласио је да Србија цени подршку САД процесу преговора Београда и Приштине, као и да је наша страна отворена за наставак дијалога, јер настојимо да мирним средствима обезбедимо нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије.

Министар Вучевић замолио је да САД искористе свој утицај на Привремене институције самоуправе у Приштини, које својом опасном политиком насиља поништавају сва достигнућа досадашњег дијалога, како би се спречила даља ексалација сукоба.

По питању безбедности грађана српске националности на Косову и Метохији, министар одбране рекао је да Србија једино КФОР види као легитимну оружану формацију на Косову и Метохији у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, додајући да је безбедност припадника КФОР неупитна и представља прироритет за Србију.

Он је истакао да је за Србију значајно што су САД препознале нашу државу као значајног партнера у осигурању стабилности и безбедности у региону Западног Балкана, нагласивши да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Главни заменик помоћника секретара одбране САД  Гуенов захвалила је на срдачном пријему И изразила очекивање да ће Србија и САД у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *