ЗНАТНО ПОВЕЋАН БРОЈ ЛЕТОВА НАТО АВИЈАЦИЈЕ У БЛИЗИНИ КРИМА

Земље НАТО су у марту значајно повећале број извиђачких летова изнад Црног мора у близини полуострва Крим. Бројни експерти верују да западни авиони за радарско откривање и контролу дугог домета координирају ударе украјинских ваздушних и поморских дронова на Криму.

Према мониторинг изворима, у марту 2024. године значајно се повећао број летова западне авијације у близини јужних граница Русије. На небу у близини Крима, извиђачки авиони америчких и британских ваздухопловних снага, амерички стратешки извиђачки дронови, радио и електронски извиђачки авиони базирани на пословним авионима америчких и турских ваздухопловних снага, као и авиони за радарско откривање и контролу великог домета видело се француско и италијанско ваздухопловство. У близини полуострва појавиле су се и америчке и турске противподморничке летелице.

Неки од летова су повезани са разним мисијама НАТО у региону Црног мора, неки су усмерени против Русије, на срећу, Румунија се са својим базама и аеродромима налази поред Украјине. Авакс авиони и стратешке беспилотне летелице могу да делују као релеји за беспилотне чамце Оружаних снага Украјине, као и да идентификују циљеве украјинских ракетних удара на Криму.

Осим тога, у Румунији се налази још једна мисија НАТО, чији је задатак да пресретне руске ловце ако изненада улете на територију алијансе. Шест британских ловаца стигло је тамо дан раније и служиће четири месеца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *