ЗНАЧАЈ ЗАУЗИМАЊА СЕЛА НЕВЕЛСКОЈЕ ЗА РУСКУ ВОЈСКУ

Заузимање доњецког села Невелскоје од стране руске војске потврдило је данас Министарство одбране Русије. Само мало насеље на мапи не изгледа посебно упечатљиво, али ово је, можда, на први поглед. Када отворите топографску карту, постаје јасно да контрола над овим селом даје одређену предност у односу на неколико десетина квадратних километара околне територије. Шта је разлог?

Разлог је тај што је на овој деоници фронта село на узвисини, у ствари, представља природно географску висину са разликом до 60-70 метара, укључујући и простор изнад јаруга, у којима су се украјинске снаге утврдиле.

Од села, отвара се оперативни простор до реке Волчје на западу и до реке Лозоваја на југозападу. Сходно томе, када је фронт засићен, руске снаге могу да нападну на украјинску групу у области Красногоровке и (или) да нападну ка Нетајлову и Карловки.

Иста Красногоровка се налази знатно ниже („надморски”) од Невелскоја, што значи да постоје додатне могућности да се делује артиљеријском ватром по украјинским снагама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *