БОИНГ WC-135R ЗА ОТКРИВАЊЕ РАДИЈАЦИЈЕ И ПРАЋЕЊЕ НУКЛЕАРНИХ ИНЦИДЕНАТА СЛЕТЕО НА КРИТ: Почињу патроле над Црним морем

Специјализована летелица WC-135R Constant Phoenix за откривање радиоактивних честица у ваздуху поново је стигла у Европу.

Наиме, WC-135R Constant Phoenix појавио се у суботу касно поподне на апликацији Флајт радар како лети преко Медитерана. Како се испоставило ваздухопловна база у којој је авион WC-135R Constant Phoenix слетео била је Ханија на Криту.

Неко би поставио какве везе има ова база са овом специјализованом летелицом која се бави откривањем радиоактивних честица у ваздуху и контроле нукеларних тестова.

Наиме, база Ханија је иначе место одакле у извиђачке мисије над Црним морем полећу и стратешке извиђачке беспилотне летелице RQ-4Global Hawk, које такође полећу из базе Сигонела на Сицилији.

Долазак ове летелице највероватније повезан за претњама руске и украјинске стране око нукеларне електране Запорожје и могућих инцидената о чему се у медијима већ увелико прича и саопштавају бомбастична упозорења.

Иначе WC-135R Constant Phoenix је у Европу први пут стигао у Европу када је експлодирао реактор у нуклеарној електрани у Чернобиљу 1986., када је више ових летелица било распоређено да надгледа ову нуклеарну катастрофу. Од тада летелица под називом „њушкало“ у Европи се појавила два пута 2019. и 2020. и у оба случаја летела је близу руске границе.


То се посебно одоноси на неуспешни експеримент који се догодио августа 2019. на северу Русије, када је како су саопштиле руске власти дошло до експлозије на полигону, када је експлодирао мотор на нукеларни погон. Сви верују да је заправо Русија тада тестирала нуклеарно оружје и да су намерно искључили мерне станице за мерење радијације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *