ПОД ЛУПОМ WC-135 R: Шта знамо о “њушкалу” које открива радијацију у ваздуху и прати нуклеарне експлозије!

WC-135 R је заснован на основу авиона c-135 Стратолифтер у верзијама B и C.

Од 10 направљених авиона WC-135 R (плус један ЕC-135C конвертован je 1998. године), остала су само два, оба којима управља 45. извиђачка ескадрила USAF-а која се налази у бази Офут у Небраски.

https://tvfront.rs/wc-135r-za-otkrivanje-radijacije-i-pracenje-nuklearnih-incidenata-sleteo-na-krit-pocinju-patrole-nad-crnim-morem/

Летелица је намењена за прикупљање честица из ваздуха и осталих материја које су везане за нукеларна тестирања. Летелица је настала као контролор уговора о ограниченој забрани нуклеарних тестова из 1963. године.

Модификација „Constant Phoenix“  се првенствено односе на његов пакет за прикупљање узорака из атмосфере, који посади омогућава да детектује радиоактивне „облаке“ у реалном времену.

Летелица је опремљена спољним проточним уређајима за сакупљање честица које се лепе на посебан филтер папир и онда се посебним системом узорци сакупљају и анализирају.

Развој програма „Constant Phoenix“ наредио је 16. септембра 1947. године генерал Двајт Д. Ајзенхауер, који је задужио Војно ваздухопловство да је одговорно за откривање атомских експлозија било где у свету.

Септембра 1949, VB-29 који је летео између Аљаске и Јапана открио је нуклеарне остатке првог руског атомског теста – догађај за који се сматрало да није могућ све до средине 1950. године.

Почевши од августа 1950. године, авиони VB-50 су конвертовани за мисију узорковања ваздуха током двогодишњег периода.

Авион WC-135 R почео је да замењује VB-50 у децембру 1965. и постао је „радни коњ“ програма атмосферског сакупљања нуклеарних честица.

Мисије узорковања ваздуха рутински су спроведене изнад Далеког истока, Индијског океана, Бенгалског залива, Средоземног мора, поларних региона и код обала Јужне Америке и Африке.

WC-135 R је играо главну улогу у праћењу радиоактивних остатака од катастрофе нуклеарне електране у Чернобиљу у Совјетском Савезу.

Тренутно мисија узорковања ваздуха подржава Уговор о ограниченој забрани нуклеарних проба из 1963. године, који забрањује било којој нацији да надземно тестира нуклеарно оружје. WC-135 R су тренутно једини авиони у инвентару који обављају операције узорковања нуклеарних честица из ваздуха.

Обе летелице према доступним подацима лете радовно на тренажним летовима на Пацифику, пре свега држећи на оку и пратећи севернокорејски нуклеарни програм.

Тaктичко Техничке карактеристике

Примарна функција: Операције узорковања и сакупљања честица из ваздуха

Произвођач:  Boeing Aerospace Co.

Погон: WC-135 R четири турбовентилаторска мотораPratt & Vhitnei TF33-P-5  са допунским сагоревањем

Потисак: 7.280 килограма сваки мотор

Распон крила: 39,8 метара

Дужина: 42,5 метара

Висина: 12,8 метара

Тежина: 54.508 килограма

Максимална тежина при полетању: 136.304 килограма

Капацитет горива: 58.967 килограма

Брзина: 350 чворова

Плафон: 12.192 стопа

Долет : 4.000 наутичких миља

Посада: Зависи од мисије

Активна 2; Резерва, 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *