Војнофилмски центар „Застава филм“ добитник повеље „Капетан Миша Анастасијевић“

Војнофилмском центру „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране додељена је повеља „Капетан Миша Анастасијевић“ за очување културног наслеђа, која је на свечаности у Ректорату Универзитета у Београду уручена директору те војнофилмске куће пуковнику Горану Иконићу.

У образложењу жирија наводи се да „Застава филм“ не само да заслужује ову престижну награду, већ и доприноси њеном угледу, а да су моралне и етичке вредности које негује, јавност рада, научни и културолошки значај и хуманост критеријуми којима је жири био вођен.

Директор „Застава филма“ пуковник Иконић истакао је да је то признање својеврсна потврда 75 година рада, током којих се ова војнофилмска установа трудила да, осим значајног места које има у Министарству одбране и Војсци Србије, бележи историју и чува од заборава друштвене вредности.

– Ова награда долази у години када славимо 75 година постојања „Застава филма“, што је велики јубилеј. Због тога нам је ово признање још драже и биће нам подстрек за даљи рад, да будемо агилнији, још бољи у мисији коју спроводимо, а то је да бележимо историју покретним сликама, да је остављамо млађим генерацијама које ће је искористити, надам се, на прави начин – рекао је пуковник Иконић.

Престижно признање за очување културног наслеђа уручио је, у име жирија, редитељ Веселин Грозданић, који је осврнувши се на позитивно искуство у сарадњи са том војнофилмском кућом, нагласио да је „Застава филм“ чувар наших корена, али и сведок историје и чувар истине.

Додела угледног признања део је пројекта „Пут ка врху“, који од 2000. године спроводе Новосадски и Београдски Универзитет, „Медиа Инвнет“ из Новог Сада и Јавни сервис РТВ Војводина. Свечана додела признања „Капетан Миша Анастасијевић“ уједно је била и промоција установљења планетарног признања „Никола Тесла“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *