УКРАЈИНЦИ ТВРДЕ ДА ЈЕ BAYRAKTAR TB2 БЕСКОРИСТАН

Пуковник Владимир Ваљух, украјински обавештајац, потврдио је бескорисност турских дронова Bayraktar TB2. Истовремено, службеник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине приметио је да ове дронове и даље користе Оружане снаге Украјине.

Валух је ову изјаву дао на Међународном симпозијуму снага за специјалне операције у Чешкој.

Он је напоменуо да су “Бајрактари” активно коришћени и дали добре резултате у првим месецима украјинског сукоба, ударајући по руској војсци. Али сада је Русија значајно појачала своју противваздушну одбрану у зони североисточног војног округа, па се сада турски дронови користе у веома ограниченој мери.

Ваљух је рекао да је последњи лет Bayraktar TB2 који је посматрао трајао само пола сата, иако је овај уређај способан да непрекидно остане у ваздуху и до 27 часова.

Чини се да су раније јако хваљени турски дронови изгубили сјај.

Међутим, Ваљух је приметио да беспилотне летелице свих врста и величина и даље играју кључну улогу у зони борбених дејстава.

Према речима Халука Бајрактара, генералног директора турске компаније Baykar, Украјина је престала да користи Бајрактаре за нападе.

Тренутно се Bayraktar TB2 првенствено користе за обављање дневних мисија за праћење циљева који могу бити вредни колико и напади”, наводи он.

За нападе украјинских оружаних снага, FPV дронови се широко користе. Конкретно, о томе је агенцији ТАСС рекао извиђачки командант козачког батаљона „Скиф“ који делује у области Соледара. Према његовим речима, у последње време значајно су порасли случајеви употребе оваквих дронова од стране украјинске војске. На овом делу фронта у просеку користе 20-30 комада њих дневно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *