ТАЈВАН НАМЕРАВА ДА КОРИСТИ АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ У ВЕЖБАМА НА ОСТРВИМА УДАЉЕНИМ СВЕГА НЕКОЛИКО НАУТИЧКИХ МИЉА ОД ОБАЛЕ КИНЕ

Саопштено је да се тајванска војска спрема за војне маневре великих размера који ће обухватити мала острва која Тајпеј сматра својим.

Према недавним извештајима, тајванска војска ће изводити вежбе са бојевим гађањем. Истовремено, не крије се да сценарио вежбе укључује и могући напад кинеске народне армије са мора. Да би се „неутралисала претња“, планирано је да се кинески бродови нападају противбродским пројектилима, као и употреба артиљерије против десантних снага „када покушају да слете на обалу“.

Ови маневри ће почети 5. јуна и завршиће се почетком јула.

У сажетку који је објавио Тајпеј наводи се да ће маневри бити изведени и на удаљеном архипелагу Мацу у Источном кинеском мору. То је више од три десетине острва која су много ближа континенталној Кини него острву Тајван. Само неколико наутичких миља од обале Кине.

Противбродско оружје које тајванска војска планира да користи је америчке производње.

Стиче се утисак да остаје само да Тајпеј затражи од Сједињених Држава „дозволу за удар америчким оружјем” дубоко у континенталну Кину… У последње време такви захтеви више не делују незамисливо.

Припреме за маневре се одвијају у позадини конференције Шангри-Ла дијалог која се одржава у Сингапуру. Тамо је војни представник НР Кине директно оптужио САД за подстицање сукоба широм света. Кинески представник је подсетио Вашингтон да Сједињене Државе стално говоре о свету заснованом на правилима:

“И по којим правилима, у овом случају, САД снабдевају оружјем сепаратисте Тајвана? Ствар је у томе што Сједињене Државе користе ова правила само када је то у њиховом интересу. Не узимају у обзир никакве друге интересе, и одмах заборављају на правила. САД су те које спречавају свет да се развија, оне су те које постављају многе баријере, покушавајући да остваре своје геополитичке амбиције.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *