СУ-35 ПРОТИВ MQ-9 НА НЕБУ ИЗНАД СИРИЈЕ: Одмеравање снага две суперсиле на Блиском истоку! ВИДЕО

За нешто више од два месеца избио је нови инцидент између САД и Русије на небу изнад Сирије. у првом инциденту који се догодио 18. априла 2023. руски Су 35 је пресрео амерички непознати ловац, мада се претпоставља да је у питању био Ф-15, због чега су САД у јуну ове године послале ескадрилу ловаца Ф-22.

О томе шта се догодило 5. јуча 2023. навешћемо саопштење Централне команде ЦЕНТЦОМ.

“Руски војни авиони су се понашали несигурно и непрофесионално док су били у интеракцији са америчким авионима у Сирији. Док су три америчке беспилотне летелице MQ-9 спроводиле мисију против циљева ИСИС-а, три руска борбена авиона почела су да малтретирају дронове. Против утврђених норми и протокола, руски авиони су бацили више осветљавајућих ИЦ мамаца са падобраном испред дронова, приморавајући наше летелице да изводе маневре избегавања. Поред тога, један руски пилот је поставио свој авион испред MQ-9 и укључио накнадно сагоревање, чиме је смањио способност оператера да безбедно управља летелицом. Ови догађаји представљају још један пример непрофесионалних и небезбедних акција руских ваздухопловних снага које делују у Сирији, које угрожавају безбедност и америчких и руских снага. Позивамо руске снаге у Сирији да престану са овим непромишљеним понашањем и да се придржавају стандарда понашања који се очекују од професионалних ваздухопловних снага како бисмо могли да се поново фокусирамо на трајни пораз ИСИС-а”, саопштио је генерал-потпуковник Алекс Гринкевич, командант Ваздухопловних снага Централне команде.

Кратки преглед актера инцидента изнад Сирије

Фото: Принтскрин ЦЕНТЦОМ

Беспилотна летелица РQ-9 „Реапер”

Ова беспилотна летелица настала је као производ компаније „General Atomics Aeronautical Systems као савремена борбена беспилотна летелица која је настала из извиђачке беспилотне летелице МQ-1 „Предатор“.

Конструисана је као борбена летелица за дејства по покретним и непокретним циљевима са великих висина и у сложеним метео ситуацијама.

Иако је примарна намена борбено деловање ова беспилотна летелица може да се користи и у секнударним мисијама, пре свега извиђачким задацима прикупљању обавештајних података и надзору територије.

Од опреме ова бесиплотна летелица поседује: вишенаменски нишански систем МТС-Б (Multi Spectral Targeting System-B), у коме је интегрисан инфрацрвени ИЦ сензор, дневна монохроматска колор ТВ камера, као и телевизијска камера са појачивачем сигнала, обележивачем циљева и ласерским даљиномером. Ова беспилотна летелица поседује радар  AN/APY-8 Lynx II радар са два основна мода рада – SAR (Synthetic Aperture Radar) и GMTI/ DMTI (Ground/Dismount Moving Target Indicator)

Ову беспилотну летелицу покреће турбопропелерски мотор ТРЕ331-10. Борбени радијус ове беспилотне летелице је 2.200 км, а максимална висина лета 15.200 м. Летелицом се управља из командног центра и врше је два члана посаде, пилот и оператер сензора и склопова.
Што се тиче борбене верзије РQ-9 на четири поткрилна носача може да постави: 1.361 кг наоружања, које обухвата ласерски навођене ракете ваздух –земља АГМ-114 „Хеллфире”, ласерски вођене бомбе ГБУ-12/Б „Павеwаy ИИ”, као и вођене ГПС авио бомбе ГБУ-38 ЈАДАМ, уз могућност интеграције телевизијски вођене ракете ваздух–земља АГМ-65 „Маверик”.

Беспилотна летелица МQ-9 до сад има неколико модификација познатих као Блок 1-5. Последња верзија Блок-5 има нови оптоелектронски склоп дигитални електронски контролни систем за управљањем мотора беспилотне летелице, додатни заштићени линк за комуникацију и пренос података, као и нове носаче наоружања и палету убојних средстава.

Тактичко-технички подаци

Димензије: дужина 11 м, висина 3,7м; распон крила 20,1 м.

Маса: празна: 2.223 кг, пуна 4.760 кг

Погон: Турбо-пропелерски мотор ТРЕ331-10- војна ознака Т-76 јачине 900 коњских снага.

Брзина: максимална 480 км/х, крстарећа брзина 313 км/х,

Летелица у ваздуху може да остане 27 часова ако је у питању извиђачка платфрома, односно 14 часова ако је наоружана.

СУ-35С

Су-35 настао је као дубока модернизација фамилије ловца Су-27 и Су-30. Циљ је био побљшати радни век змаја и мотора стварањем потпуно новог вишенаменског борбеног авиона. Оно у чему је овај авион имао предност јесте уграђен нови радар Ирбис-Е, који представља комбинацију електронског са механичким скенирањем. Радар може да детектује циљеве на даљинама од 350-400 км из предње полусфере и 150 км из задње полусфере.

Ова летелицаи ма снажно наоружање. топ калибра 30 мм ГШ-30 . На 12 подвесних тачкака испод крила авион може да носи до 8 тона убојних средстава. Од ракета типа ваздух-ваздух за блиску борбу ту су Р-73Е домета 30 километара, Р-27 ЕТ1 и ЕР1 домета 130 км, Р-77 домета 90 км. За дејства на копнене циље авион користи ракете Х-29 ТЕ, противрадарске ракете Х-31 и Х-59, поред класичних гравитационих Су-35 може да носи и ТВ вођене бомбе КАБ-500/1500 КР, сателитске навођене бомбе КАБ-500С-Е и ласерски вођене бомбе КАБ 500/1500ЛГ, затим невођена ракетна зрна.

Овај авион је борбено употребљен у Сирији и у Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *