НЕМА НИШТА ОД ТАЈФУНА УКРАЈИНИ, ПЛАНИРАЈУ ДА ИХ ПРОДАЈУ САУДИЈСКОЈ АРАБИЈИ

Сага о западним нацијама које снабдевају Кијев оружјем, укључујући тенкове, уз обећање борбених авиона, наставља да се одвија. Ипак, у причи постоји интригантан обрт. Према немачком извору вести, Билд, Немачка – која је првобитно требало да испоручи авионе Јурофајтер Тајфун Украјини – сада суптилно мења своју стратегију продаје, окрећући се ка Саудијској Арабији, изазивајући контроверзе у политичкој сфери.

Билд указује на растућа трвења између Украјине и њених западних савезника, подстакнута оклевањем ових последњих да обезбеде војне авионе. Немачка је, упркос томе што има флоту од око 140 авиона Јурофајтер, одлучила да не испоручује авионе, па чак ни да обучава украјинске пилоте, што је погоршало тензије.

Заплет се заоштрава док немачка савезна влада дискретно планира да извезе скоро 50 авиона у Саудијску Арабију. Способност богате нације да добро плати авионе је у супротности са економским борбама Украјине. Антон Хофрајтер, лидер Зелене странке, отворено је критиковао одлуку Шолцове владе, рекавши: „Не можемо да ускратимо Украјини оружје док истовремено снабдевамо диктатуре и аутократије напредним оружјем“.

Занимљиво је да Немачка није једина земља НАТО која је ускратила борбене авионе Кијеву. Билд провокативно поставља питање: „Да ли је могуће да Запад не жели да Украјина добије овај рат?“ Аутори, међутим, изгледа занемарују потенцијални утицај континуиране помоћи Украјини на немачку економију.

РАТ У УКРАЈИНИ УТИЧЕ НА НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ

Рат у Украјини довео је до тога да су Европска унија и Сједињене Државе увеле економске санкције Русији. Немачка, један од највећих трговинских партнера Русије, тешко је погођена овим санкцијама. Немачка привреда се у великој мери ослања на извоз, а санкције су довеле до смањења тражње за немачком робом из Русије.

Поред тога, рат у Украјини довео је до смањења страних инвестиција у региону. Ово је негативно утицало на немачку економију, јер многе немачке компаније инвестирају у Украјини и околним подручјима. Нестабилност у региону отежала је ефикасно пословање ових компанија, што је довело до смањења профита и смањења привредног раста.

Рат у Украјини је такође довео до повећања војне потрошње Немачке и других земаља НАТО. Ово повећање потрошње је преусмерило средства из других области привреде, као што су образовање и здравство. Ово је негативно утицало на опште здравље немачке привреде, јер су ове области важне за дугорочни привредни раст.

Коначно, рат у Украјини довео је до смањења поверења потрошача у Немачку. Неизвесност око сукоба учинила је потрошаче неодлучним да потроше новац, што је довело до смањења потражње за робом и услугама. Ово је нанело штету немачкој привреди, пошто је потрошачка потрошња кључни покретач економског раста.

О АВИОНУ ЈУРОФАЈТЕР ТАЈФУН

Јурофајтер Тајфун је двомоторни, вишенаменски борбени авион са канардима и делта крилом који је дизајнирао и направио конзорцијум европских произвођача ваздухопловства, који укључује Ербас, БАЕ Системс и Леонардо.

shutterstock

Авион има дужину од 15,96 метара, распон крила 10,95 метара и висину од 5,28 метара. Има максималну тежину при полетању од 23.500 кг и може да носи максимално спољно оптерећење од 7.500 кг.

Јурофајтер Тајфун покрећу два Јуроџет ЕЈ200 турбовентилаторска мотора с допунским сагоревањем, који обезбеђују максимални потисак од 90 кН сваки. Авион има максималну брзину од 2,0 маха+ на великим висинама и домет од преко 3.790 км.

Авион је опремљен широким спектром напредне авионике и система наоружања, укључујући механички скенирани радар, комплет за електронско ратовање, екран на кациги и разне ракете и бомбе ваздух-ваздух и ваздух-земља.

Јурофајтер Тајфун има веома маневарски аеродинамички дизајн, који му омогућава да обавља широк спектар борбених мисија, укључујући супериорност у ваздуху, напад са земље и извиђање. Данас се сматра једним од најнапреднијих и најспособнијих борбених авиона на свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *