САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА САД: “Џо Бајден ће подржати продају најновије верзије ловца Ф-16 Турској”

Турска ће добити најновију верзију америчких ловаца Ф-16, Џо Бајден је обећао да ће у блиској будућности обавити консултације са Конгресом о овом питању. Навео је Џејк Саливан, саветник за националну безбедност председника Сједињених Држава.

Турско одобрење шведске апликације за улазак у НАТО довело је до позитивне реакције – САД су обећале Анкари да ће деблокирати продају борбених авиона, коју су Турци дуго очекивали. Према Саливановим речима, Џо Бајден је „јасно ставио до знања да подржава трансфер“. После самита у Виљнусу, он ће одржати консултације са Конгресом о овом питању.

“Он није имао никакве резерве у вези са тим (…) Он намерава да промовише овај трансфер”, рекао је портпарол Беле куће, али није изнео детаље.

Подсетимо, САД су Турску избациле из програма стварања ловца пете генерације Ф-35 због куповине руског противваздушног система С-400. Истовремено, САД су понудиле Анкари да уместо најновијих Ф-35 купи ловце Ф-16В Блок 70, на шта су Турци пристали. Као што је више пута извештавано, Турска планира да купи 40 авиона Ф-16 у најновијој конфигурацији и још 80 комплета Блок 70 за надоградњу Ф-16Ц Блок 30 који је већ у употреби.

Међутим, Сједињене Државе одуговлаче тај договор неколико година, приморавајући Анкару на разне уступке. Осим тога, Анкара намерава да потроши новац на куповину ловаца из износа које су САД већ платиле за ловце Ф-35. Како је Ердоган раније рекао, Турска је дала Сједињеним Државама 1,4 милијарде долара као аванс за ловце пете генерације, али до сада није добила ни авионе ни новац назад.

У међувремену, у Конгресу Бајдену неће бити лако да постигне укидање забране испоруке борбених авиона Турској, томе се категорички противи велика група сенатора, тражећи да Анкара напусти руске системе С-400, па чак и боље, да их пребаце у Сједињене Државе „на изучавање“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *