САД СМАТРАЈУ АУСТРАЛИЈУ ОДЛИЧНИМ ПОЛИГОНОМ ЗА ТЕСТИРАЊЕ НАОРУЖАЊА

Сједињене Државе гледају на Аустралију као на одличан полигон за тестирање модерног хиперсоничног и далекометног оружја. Како изештава Сиднеј Морнинг Хералд (The Sydney Morning Herald).

Према трилатералном пакту АУКУС ( AUKUS) потписаном између Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства и Аустралије, Пентагон сматра огромна пустињска подручја одличним полигоном за тестирање ракетног оружја.

А разматра се и развој новог типа наоружања на територији Аустралије. Земља је већ урадила нека истраживања у области хиперсоничних технологија са пројектом SCIFiRE.

„Једна од ствари у вези са Аустралијом је да је то далеко и релативно ненасељено земљиште“, рекла је Кристин Вормут, америчка секретарка за војску.

Ово није први пут да Аустралија постаје полигон за нове врсте оружја. На пример, 1952. године, Уједињено Краљевство је тестирало прву нуклеарну бомбу развијену у земљи у оквиру операције Ураган.

Тестирања су настављена до 1963. године. Од тада је Уједињено Краљевство извршило више од 12 великих нуклеарних тестова и стотинак мањих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *