САД ОДОБРИЛЕ ПРОДАЈУ ДРОНОВА ТАЈВАНУ У ВРЕДНОСТИ ОД 300 МИЛИОНА ДОЛАРА

Американци настављају да ескалирају ситуацију око Тајвана, како је Пекинг више пута изјављивао. Како је постало познато, амерички Стејт департмент пристао је на могућу продају дронова ALTIUS 600M-V острву у износу од 300 милиона долара.

Поред тога, одобрена је и потенцијална продаја противклопних ракетних система Switchblade 300 и пратеће опреме Тајвану, у вредности од више од 60 милиона долара.

Америчка агенција за одбрамбену сарадњу известила је да су власти Тајвана затражиле 291 беспилотну летелицу ALTIUS 600M-V, као и 720 пројектила и 101 контролни систем.

Ово ће помоћи да се побољша безбедност Тајвана и допринеће одржавању политичке стабилности, војне равнотеже и економског напретка у региону“, наводи се у саопштењу агенције.

Питам се како би Вашингтон реаговао да Кина испоручује оружје, на пример, Куби са истим објашњењима. Међутим, у наставку свог саопштења, Пентагон јасније открива циљеве таквог корака, уз напомену да ће овај договор служити „националним интересима, економији и безбедности Сједињених Држава“.

У Кини се такви кораци оштро осуђују, оптужујући Вашингтон за нарушавање суверенитета земље и говорећи о њеном лицемерју – САД званично признају уједињену Кину, али у стварности чине све да она то не постане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *