С-400 СТИЖЕ У БЕЛОРУСИЈУ: Почело опремање белоруске ПВО новим ракетним системима! ВИДЕО

Противваздухопловни систем дугог домета С-400 Тријумф почео је да пристиже у Белорусију. Снимке овог система на железничким возовима објавила је белоруска војна телевизија.

Фото: Принтскрин Твитер

На објављеним снимцима виде се лансирна возила али без ракета, са чиме је почела конкретизација плана, који су још у децембру 2022. године потписали руски председник Владимир Путин и његов белоруски колега Александар Лукашенко.

Наиме, тада је обелодањено да ће Белорусија добити нукеларно наоружање и то пре свега тактичко балистичке ракете Искандер М и авио-бомбе за јуришну авијацију пре свега Су-25 Грач, што се и обистинило када су пилоти завршили обуку, а белоруске ракетне јединице добили искандере.

Сада је на ред стигао и ПВО систем С-400, који је такође био уврштен у овај пакет, пошто Белорусија у наоружању ПВО има искључиво ракетни систем С-300.

Фото: Принтскрин Твитер

У питању је друга испорука ПВО система С-400 Белорусији.

Фузијом два концерна Aлмаз и Aнтеј после распада СССР-а створен је први заједнички производ, ако не рачунамо модификације фамилије С-300.

Нови систем је добио ознаку С-400. Осим за деловање по аеробалистичким циљевима систем је намењен и за обарање балистичких ракета чија брзина не прелази више од 5.000 м/с.

У полгеду декства против балситичких ракета С-400 је у нивоу израелско Arrow 2 и америчког THAAD.

Фото: Принтскрин Твитер

Систем је опремљен новим ракетама 9М96Е и 9М96Е2. Ракета 9М96Е намењена је за уништавање циљева на даљина до 40 км, а по висини до 20 км.

Маса бојеве главе је 24 кг. Ракета 9М96Е2 намењена је за уништавање циљева на даљина до 120 км, а по висини до 30 км, и она се крости против балистичких ракета средњег домета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *