РУСКИ АНАЛИТИЧАРИ СУ ДАЛИ ПРИМЕР КАКО ДА СЕ УНИШТИ ПВО УКРАЈИНЕ

Након што је Русија ушла у рат са Украјином, једна од горућих тема коју су проучавали руски стручњаци био је проблем уништења украјинског ПВО система. На то су 28. децембра указали аналитичари Telegram-канала “Военный Осведомитель”.

У материјалу се наводи да се стручњаци често присећају не тако далеког, али веома поучног искуства Сједињених Држава и њихових савезника када су извели операцију Пустињска олуја у Ираку. Међутим, они у великој мери потцењују размере снага и средстава укључених у сузбијање ирачке ПВО.

Подсетимо, 17. јануара 1991. године почела је ваздушна офанзива великих размера и извршен масовни напад на целој територији Ирака. Након тога, до закључно 23. фебруара, извођено је 700-800 налета дневно. 24. фебруара почео је копнени део похода уз подршку авијације. Борбе на копну трајале су четири дана, а 28. фебруара ирачке трупе су прекинуле отпор дуж целе линије фронта.

“Тако је у групи која је деловала против ПВО Ирака 1991. године било 108 (!) авиона само за електронско ратовање (како оних специјализованих за вођење електронског ратовања, тако и оних способних за употребу ударног оружја, и из ваздухопловства и морнарице) . Од ЕF-111 и ЕА-6 до тешког ЕC-130H. Укупан број авиона за електронско ратовање и електронско ратовање премашио је 176 примерака. Ангажовано је и 36 стелт авиона F-117”, наведеноје у материјалу.

Аналитичари овог информативног извора додају да је прве ноћи мултинационална коалиција употребила антирадарске ракете у толиким количинама да је више од 100 комада такве муниције могло истовремено да лети у ваздуху ка циљевима. Укупно је против Ирака употребљено преко две хиљаде противрадарских ракета. Ово не узима у обзир другу муницију, укључујући и високопрецизну муницију, која је коришћена не само против радара, већ и на комуникационим центрима, командним местима и другим објектима ирачке ПВО.

Ово је пример како изгледа заиста озбиљно припремљен сет оруђа у мирнодопским условима за ратове са непријатељем који има пуну противваздушну одбрану. И квантитативно и квалитативно”, сажето је у материјалу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *