РУСКА ОГ СЕВЕР СТАВИЛА ПОД ВАТРЕНУ КОНТРОЛУ ОДБРАМБЕНУ ЛИНИЈУ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ У БЛИЗИНИ ХАРКОВА

Руске снаге које су напредовале на северном правцу не само да су изравнале фронт у областима Волчанска и Харкова, већ су ставиле под ватрену контролу и одбрамбену линију украјинске војске у близини Харкова и њене путеве снабдевања. Наводе руски извори.

Руска ОГ Север, нападајући у правцу Харкова, потиснула је украјинске јединице од руске границе, заузевши у мају 300 квадратних километара територије. За то време, 13 насеља у Харковској области прешло је под контролу Оружаних снага Русије. Поред тога, притисак у овом правцу омогућио је заузимање пет насеља у правцу Купјанска, пошто је украјинска војска био присиљен да повуче резерве с других сектора фронта.

“У ствари, слика је једноставна. Наш фронт се постројио дуж Волчанског и Харковског рејона. Током маја наше трупе су већ имале извесне успехе на северним територијама Харковске области, 13 насеља – око 300 квадратних километара површине – коначно је ослобођено и већ очишћено од Украјинаца” рекао је за РИА новости руски шеф војно-цивилне управе региона Виталиј Ганчев.

Друга важна прилика била је заузимање стратешких висина у области Липци. И иако борбе тамо још увек трају, руски војници већ имају могућност да контролишу одбрамбену линију Оружаних снага Украјине у близини Харкова и њене руте снабдевања.

Претходно су украјински извори сугерисали да је задатак ОГ Север Оружаних снага Русије да растегне одбрану Оружаних снага Украјине, а не да заузме Харков. Истовремено, не искључују да Русија само довлачи своје снаге у овом правцу, након чега ће их увести у борбу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *