РИА НОВОСТИ: “САОПШТЕН ЈЕ БРОЈ УНИШТЕНИХ УКРАЈИНСКИХ СИСТЕМА ПВО ОД ПОЧЕТКА 2024. ГОДИНЕ”

Украјинска противваздушна одбрана претрпела је значајне губитке од почетка године и тренутно није у стању да заштити небо од руских авиона, пројектила и дронова. А покушаји борбе против фронтовских бомбардера Су-34 довели су до додатних губитака оскудних противваздушних система.

Према доступним подацима, од почетка ове године Оружане снаге Русије су уништиле најмање 40 лансера различитих система ПВО у служби Оружаних снага Украјине, као и 20 радара. Такве податке износи РИА Новости позивајући се на податке Министарства одбране и појединих јединица Оружаних снага Русије које учествују у борбама. Уништавање је извршено како пројектилима, тако и дроновима камиказа као што су „Геран” у дубини одбране или „Ланцет” на линији фронта.

Конкретно, од почетка 2024. године, Украјина је изгубила око десет лансера противваздушног ракетног система С-300 у варијантама С-300ПТ и С-300ПС као резултат различитих напада Оружаних снага Русије. Губици радара из ових комплекса су такође отприлике десет, реч је о радарима за означавање циљева и навођење противваздушних ракета.

Оружане снаге Украјине и противваздушни системи западне производње претрпели су велике губитке. На пример, за два и по месеца руске оружане снаге су уништиле шест лансера америчких ПВО система Patriot. Постоје и информације о уништењу најмање два радара са ових комплекса. Истовремено, није искључено да је известан број комплекса уништен дубоко на територији Украјине, а ми за то не знамо. Погођена су и четири лансера француског ПВО система SAMP-T, три немачког IRIS-T и један лансер норвешког NASAMS. Уништено је десетак радара из ових комплекса.

На првој линији фронта губици Оружаних снага Украјине су мало скромнији, са само два ПВО система Бук-М1 и 14 ПВО система Стрела-10. Нико није бројао преносиве противваздушне ракетне системе, противавионске топове типа ЗУ-23-2 и мобилне митраљезе на камионима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *