РЕЈТЕОН ТРАЖИ ПОМОЋ, СВОЈИХ ПЕНЗИОНИСАНИХ ИНЖЕЊЕРА ОКО ПОНОВНОГ ПОКРЕТАЊА ПРОИЗВОДЊЕ СИСТЕМА СТИНГЕР

Лаки преносни ракетни системи земља-ваздух, једно су од оружја, којима се приписује да су помогла Украјини да прође кроз прве дане руске инвазије.

Због тога је Рејтеон, позвао своје пензионисане инжењере да обуче запослене у овој компанији, како да направе ракете Стингер које у великој мери користи украјинска војска – користећи нацрте направљене током “администрације председника Картера”.

То је најновији пример приватне компаније, која ради на повећању производње сада траженог оружја, које Пентагон није купио деценијама.

Стингер се не производи већ 20 година, и одједном у првих 48 сати рата у Украјини, “он је звезда и сви га траже“, рекао је Вес Кремер, председник Рејтеона током интервју прошле недеље на аеромитингу у Паризу.

САД су послале скоро 2.000 ракета са ИЦ вођењем у Украјину, која их је користила за обарање руских авиона. Све те ракете потичу из америчких војних залиха. А Бајденова администрација је ове недеље рекла, да ђе послати још више Стингера у Украјину.

Када је америчка војска у мају 2022. године, наручила 1.700 Стингера, Пентагон је рекао да ракете неђе бити испоручене до 2026. године. Кремер је рекао, да ђе бити потребно око 30 месеци да Стингери почну да силазе са производне линије, углавном због времена потребног да се успостави производња у фабрици и обуче њени запослени.

„Враћили смо пензионере који су у седамдесетим годинама… да науче наше нове запослене како да направе Стингер“, рекао је Кремер. „Извлачимо опрему за тестирање из складишта и чистимо паучину са њих.“

Поврх тога, електроника која се користи у ракети је застарела, рекао је извршни директор Рејтеона Грег Хејс.

„Редизајнирамо електронска кола и редизајнирамо неке компоненте“, рекао је Хејс за Дефенс Он (Defense One) у интервјуу 14. јуна. “Само то траје много времена.”

Док инжењери ових дана често промовишу 3Д штампање и аутоматизацију као начин да се убрза производни процес, то није могуће са Стингером – јер то не би значило само редизајн оружја, већ и подвргавање дуготрајном процесу сертификације оружја.

„Морате редизајнирати цео трагач да бисте га аутоматизовали“, рекао је Кремер.

То значи, да морају да направе оружје на исти начин на који је направљено пре четири деценије: укључујући ручно инсталирање носног конуса пројектила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *