ПРВИ МОДЕРНИЗОВАНИ РУСКИ СТРАТЕШКИ РАКЕТОНАСАЦ ТУ-160М “БЕЛИ ЛАБУД” УШАО У ФАЗУ ДРЖАВНОГ ТЕСТИРАЊА

Први модернизовани стратешки носач ракета (стратегијски бомбардер) Ту-160М ушао је у фазу државних испитивања. Ово је саопштила прес-служба Уједињене ваздухопловне компаније Русије.

Како се наводи у извештају, државна тестирања новог носача ракета су тек почела, заједно их спроводе Министарство одбране и ПАО Тупољев, а посаде авиона су такође заједничке. Остали детаљи још нису доступни. Судећи по претходним извештајима и изјавама Уједињене ваздухоповне компаније Русије, ово је први стратешки носач ракета Ту-160М Бели лабуд изграђен од нуле, који је први пут полетео прошле године. У фебруару 2022. године, шеф Министарства индустрије и трговине Денис Мантуров најавио је да ће руска војска добити први стратешки ракетни носач Ту-160М пре рока. Првобитно је било планирано да се летелица преда Ваздушно-космичким снагама крајем 2023. године.

Производња Ту-160М је обновљена у Казанском ваздухопловном комбинату, према уговору, компанија треба да преда војсци десет ново произведених носача ракета Ту-160М, као и надоградњу на нови Ту-160М, преосталих шеснаест стратешких бомбардера Ту-160, који су у служби далекометне авијације Ваздушно-космичких снага.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *