“ПЛАТИНАСТИ ВУК 23” Овако је изгледала вежба Војске Србије и девет земаља партнера на полигону “Боровац”! ФОТО

У бази “Југо код Бујановца од 15 до 22. јуна одржавала се међународна војна вежба “Платинасти вук”.

Фото: Министарство одбране Србије

На вежби је учествовало око 600 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Словеније и Србије.

Фото: Министарство одбране Србије

Намена и сврха целе вежбе јесте реаговање мировних снага. 

Фото: Министарство одбране Србије

Вежба се реализoвала у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава с циљем унапређења интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Фото: Министарство одбране Србије

Припадници Војске Србије и оружаних снага девет земаља на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ увежбавали су тактике, технике и процедуре које се примењују приликом анагажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја – борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту део су вежбовних активности предвиђених сценариом вежбе.

Фото: Министарство одбране Србије

Међународна вежба „Платинасти вук“ у Србији реализује се од 2014. године, а њен значај огледа се у подизању капацитета за планирање, организовање и извођење међународних вежби, као и способности јединица Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Фото: Министарство одбране Србије

ФОТО ГАЛЕРИЈА:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *