ВОЈНА ВЕЖБА ПЛАТИНАСТИ ВУК Генерал Хокансон: Билатерални одбрамбени односи са Србијом су на позитивној путањи!

Фото: Министарство одбране Србије

ТВ Фронт/Nationalguard

Начелник бироа Националне гарде Охаја генерал армије Данијел Хокансон, састао се са представницима владом Србије и челницима одбране од 6. до 8. јуна у оквиру посете земљама Западног Балкана у сарадњи са Националном гардом како би поново потврдио посвећеност Гарде партнерству у овом региону.

Посета је реализована у трентуку када су припадници Војске Србије наставиле билатералну обуку са припадницима Националне гарде Охаја и мултинационалним снагама у вежби „Платинасти вук“, што је први пут да Војска Србије вежба са припадницима страних војски после паузе од годину дана после напада Русије на Украјину.

„Спремни смо да радимо заједно на било који начин“, рекао је Хокансон генералу Милану Мојсиловићу, начелнику Генералштаба Војске Србије.

Србија и Гарда Охаја су упарени у Државном партнерском програму Националне гарде Министарства одбране Србије, пише сајт nationalguard.

„То што Србија поново учествује у обукама са колегама из Гарде Охаја добродошао је корак у правом смеру“, саопштио је ЦНГБ.

„Надамо се да је Платинасти вук показатељ да ће Србија што пре наставити читав низ вежби са нама и другим истомишљеницима“, рекао је он.

Платинасти вук је прва мултинационална регионална мировна вежба у српској бази Југ.

Потпуковник ваздухопловства Џефри Мусман, директор Програма државног партнерства Националне гарде Охаја, рекао је да учествује 10 земаља: Босна и Херцеговина; Грчка; Мађарска; Италија; Северна Македонија; Румунија; Србија; Словенија; Уједињено Краљевство и Сједињене Државе. Гарда Охаја је највећа гостујућа снага, са око 115 гардиста који учествују у овој вежби.

„Ова пауза [на вежбама са страним партнерима] је и даље на снази“, рекао је Мусман. „Међутим, јасна вредност обуке Платинасти вук у припремама за сусрет са међународним мировним мисијама довела је до овог изузетка.

Фото: Министарство одбране Србије

„Ова вежба је врхунац нашег партнерства и изузетна прилика за заједничку обуку за припаднике војне полиције и безбедносних снага Националне гарде Охаја“, рекао је он.

Сарадња Војске Србије са Нацоналном гардом Охаја почела је 2006. Србија је једна од 25 европских нација упарене са елементима Националне гарде.

Српске трупе и гардисти Охаја спровели су скоро 100 ангажмана фокусираних на сајбер безбедност, инжењеринг, гашење пожара, најбољу медицинску праксу и развој подофицира од 2019.

„Обука између две војске је најбољи део наше сарадње са САД“, рекао је Мојсиловић Хокансону.

Хокансон је рекао да је партнерство дубље него што људи могу схватити или очекивати.

„Наша сарадња има много различитих облика: размена искустава, вежбе, војно образовање и техничка обука“, саопштио је ЦНГБ.

Србија задржава војну неутралност и није чланица НАТО-а, иако наставља политички дијалог са НАТО-ом о областима од заједничког интереса.

Уз Програм државног партнерства, Србија је 2006. године приступила НАТО програму Партнерство за мир и Евроатлантском партнерском савету.

Хокансон је рекао да учешће Србије у овим програмима унапређује војну сарадњу и омогућава учешће Србије у глобалним мировним мисијама. Србија такође сарађује у различитим напорима цивилних агенција попут сајбер безбедности, борбе против тероризма, климатских промена и одговора на катастрофе.

Везе Србије са Сједињеним Државама се даље шире, јер су се њих двоје заједно борили у оба светска рата. Југословенске и америчке трупе одржавале су мир на Синајском полуострву деведесетих година. Касније ове године, америчке и српске трупе ће поново радити заједно на Синају као део мултинационалних снага и посматрача, или МФО — мултинационалне мировне мисије.

„Одушевљени смо што ће српске и америчке снаге ускоро бити распоређене раме уз раме на Синају у оквиру МФО мисије“, рекао је Хокансон.

„То су наше заједничке вежбе које то омогућавају. Исто важи и за вежбе Србије са разним НАТО савезницима и другим партнерима.