ПАРТНЕР 2023: ПОГЛЕД НА ПРВИ ДАН 11. МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

Пише: Данко Боројевић

Данас, у понедељак 25. септембра 2023. године, отворен је једанаести по реду Међународни сајам наоружања и војне опреме “Партнер 2023”, на простору Београдског сајма и трајаће закључно са 28. септембром ове године.

Министар одбране Републике Србије Милош Вучевић с делегацијом у обиласку сајма наоружања (Фото ТВ Фронт, Данко Боројевић)


Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милан Мојсиловића, 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“ на Београдском сајму.

Отварању сајма присуствовали су представници Народне скупштине, министри у Влади, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, компанија Одбрамбене индустрије Србије, привредног и јавног живота, као и бројне иностране делегације.

Министар Вучевић, поздрављајући окупљене, истакао је да сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР” бележи стални узлазни тренд, како по броју излагача, приказаних новитета и осталих средстава наоружања, тако и по учешћу пословних сарадника и укупних посетилаца.

– На регионалном нивоу, „ПАРТНЕР” се изборио за статус једног од највећих и најзначајнијих, са циљем да постане још видљивији на укупној светској мапи оваквих манифестација. Ове године наоружање и војну опрему приказује 154 домаћих и страних излагача, присутно је више од 30 високих страних делегација и више од 7.000 професионалних учесника и посетилаца. Са бројним страним војним делегацијама ће се разговарати о даљем унапређењу војнотехничке и војноекономске сарадње, као и о заједничким пројектима развоја и опремања оружаних снага. На сајму је изложен репрезентативни део производног програма свих фабрика Одбрамбене индустрије Србије и њихових коопераната, као и производи водећих европских компанија из Француске, Немачке, Италије, Аустрије, Турске, Швајцарске, Финске, затим, више технолошких гиганата из Народне Републике Кине, као и других компанија из земаља нашег региона, али и целог света са којима имамо вишедеценијску успешну сарадњу – нагласио је министар Вучевић.

Фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

Према његовим речима, на Сајму је приказано више од 170 различитих типова крупних средстава наоружања, од којих је 27 група новитета које су развили Војнотехнички институт и групација одбрамбене индустрије у државном власништву.

– Осим тога, присутно је и бројно ново наоружање и компоненте које су српске приватне компаније изложиле. На овом сајму евидентно је више новитета него на ранијим, што потврђује сталан и континуиран напредак наших одбрамбених технологија. Изложено је више нових противавионских и противдронских система, беспосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројних типова нове муниције побољшаних карактеристика. Видећемо и прво јавно приказивање најновијег домаћег артиљеријског система нове генерације „Перун”, који ће бити нови адут српске одбрамбене индустрије на светском тржишту. Ту су и унапређене серије верзија фамилија точкаша борбених возила – „Лазара”, „Милоша”, МРАП-а, БоВ-а чија је производња у пуном замаху, као и модернизованог БВП М 80А Б2 и тенка М 84 АС2, којим се Војска Србије увелико опрема – истакао је министар Вучевић.

Министар одбране указао је да је између два сајма уведено у наоружање 70 нових средстава, од чега су 22 у серијској производњи.

Ново убојно средство за Орао 2.0, изложен примерак планирајуће бомбе дело наше памети (фото ТВ Фронт, Данко Боројевић)

Он се, такође, осврнуо на значај доласка делегација из иностранства које, већ традиционално, посећују сајам „ПАРТНЕР”.

– Данас смо овде заједно са нашим пријатељима и партнерима из иностранства. Неки од њих су корисници наших производа, други су представници земаља од којих Србија набавља специфичне системе и компоненте које се не производе у нашој земљи, са трећима имамо заједничке развојне пројекте кроз које ће настати нови борбени системи за Војску Србије и трећа тржишта. Сигуран сам да ћете током боравка у Србији, наши уважени гости, уживати у традиционалном српском гостопримству, да ћете имати прилику за остваривање нових пословних веза и партнерстава, да ће моћи да се размене искуства и како даље усмеравати и развијати производне капацитете одбрамбене индустрије да би на најбољи начин одговорили савременим, а додао бих и свакодневним, безбедносним изазовима, заштиту националног суверенитета Републике Србије и наших народних интереса и потребама тржишта у 21. веку – закључио је министар Вучевић прогласивши овогодишњи „ПАРТНЕР” отвореним.

У оквиру свечаног отварања, гостима је приказан и филм о достигнућима Одбрамбене индустрије Републике Србије. Након церемоније отварања сајма, министар Вучевић и генерал Мојсиловић обишли су изложбену поставку у халама Београдског сајма, а том приликом посетили су и штандове домаћих, као и штандове страних компанија у присуству помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића.

Кинезу сду се за овај Партнер озбиљно припремили (фото ТВ Фронт, Данко Боројевић)

Обраћајући се новинарима након обиласка, министар Вучевић рекао је да је поносан на све људе, организације, институције, компаније, инопартнере, Војску Србије и Министарство одбране који су учествовали у организацији сајма „ПАРТНЕР 2023“.

–  То је нешто што је и најбољи показатељ, у оваквим оквирима, резултата напретка наше одбрамбене индустрије, свеукупне технологије, науке, знања, вештине, опремљености, оспособљености наше војске, државе, али и потврда добрих пословних и политичких односа са земљама које учествују и компанијама које долазе из тих земаља – рекао је министар одбране и нагласио значај великог броја излагача из свих крајева света, посебно истичући да ће наредних дана бити закључени велики уговори значајни за Војску Србије.

Фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

Сајам „ПАРТНЕР“ највећи је и најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у региону и прилика да се током четири сајамска дана, своје производе представе многобројни домаћи и инострани произвођачи. Покровитељ овогодишње манифестације је Министарство одбране Републике Србије, а суорганизатори су „Југоимпорт-СДПР” и Београдски сајам. Осим компанија у оквиру групације Одбрамбена индустрија Србије, које су уз јавно предузеће „Југоимпорт-СДПР“ основа српских потенцијала у области наоружања и војне опреме, „ПАРТНЕР” традиционално окупља многобројне произвођаче наоружања и војне опреме из Републике Србије.

Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“ одржава се до 28. септембра 2023. године на Београдском сајму, у халама 1, 4 и 2А, као и на отвореном простору Београдског сајма.

Списак излагача Хала 2А (фото ТВ Фронт, Данко Боројевић)
Списак излагача Хала 2 (фото ТВ Фронт, Данко Боројевић)

Како се оно у “војсци говорило”, први дан се иде у извиђање. Тако смо и ми из редакције ТВ Фронт, пошли да обилазимо штандове и сликамо изложене експонате. Ја сам у стилу оног лудог фотографа из филма “Апокалипса сад “, наоружао се фотоапаратима и кренуо да обилазим хале. Могу да кажем, да је било мало времена да се види, све што је изложено. И заиста, много је тога изложено.

Први дан сајма, поглед да централни део у Хали 1 (фото ТВ Фронт, Данко Боројевић)

Наша наменска индустрија, била је на високом степену задатка и изложила је средства, с којима би се и велике силе хвалиле, а не “тамо нека мала Србија”. А било је ту свега, али треба да се издвоје:  тенк М 84 АС2, БВП М 80 АБ2, „Гвоздика“, КОТ, „Орао“, нова борбена возила МРАП, „Лазар 3М“, као и нова модуларна аутоматска пушка у калибру 6,5 мм и 7,62 мм и нове снајперске пушке. Па ипак смо ми домаћини и имамо шта свету да понудимо, “без да црвенимо”.

Фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

Што се каже, има тога много, али ћу ја за први дан да издвојим неке излагаче, који су на мене ипак оставили први утисак.

Моји из Републике Српске (фото ТВ Фронт, Данко Боројевић)

Па ипак да будем мало локал родољуб и да истакнем моју Републику Српску и екипу из Братунца, која је имала штанд за похвалу. Нормално ту су била оклопна возила Деспот и Вихор у разним верзијама, од полицијског возила ди возила за подршку с минобацачем. Ту је пиштољ Вампир, понос оружара из Братунца. Браћо, свака част.

фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

Кинезу су дошли у великом броју, и показали су да су ипак сила за поштовање. Све је било ту, од стрељачког наоружања преко противоклопних ракета, артиљерије, ПВО средстава до авиона, хеликоптера па до беспилотних летелица, Што би се данс рекло, дронова. Изволите, шта желите, код Кинеза има свега и то није шала, већ је озбиљна прича.

фото ТВ Фронт, Данко Боројевић
фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

И одем ја тако, као онај луди фотограф из Апокалипсе, у халу 2А и гле чуда и на моју радост, кад оно тамо Иранци. Занимљиво, а они имају шта да покажу.

фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

И кренем ја тако да “шкљоцам” апаратом. После тога, обратим се неком господину са штанда. И гле чуда, човек проговори на српском, додуше с дијалектом али види се да зна језик. И кроз разговор, прођосмо од Ирачко-иранског рата, преко ловаца Томкет који су познати као “персијске мачке”, те ме тако прође пола сата у лепом разговору. А Иранци, позитивно изненађени.

фото ТВ Фронт, Данко Боројевић
фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

А наоружање, које је Иран овде презентовао ипак мораћете да погледате у четвртак 28. септембра. Има тога, за “сладокусце” и оне друге, да се не разочарају.

фото ТВ Фронт Данко Боројевић

Успут свратим до наше Жандармерије, да се другови не осете запостављеним. Да не буде, “то што си био војник, не даје ти право, да нас запоставиш”. Па реко, “да ме не критикују”. и апарат ступи у функцију.

фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

Затим се вратих у халу 4 и свратим мало до “Европљана”, да видим шта они то нуде. И прво свратим до Ербаса или ти Airbus SE, да видим шта нам нуде.

фото ТВ Фронт, Данко Боројевић
фото ТВ Фронт, Данко Боројевић
фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

Benelli је понудио три модела сачмарица, као и још нешто из свог програма. А шта, то ћете морати да погледате у четвртак 28. септембра.

фото ТВ Фронт, Данко Боројевић

Све у свему, први дан је био доста занимљив, нема места да се целокупан лични утисак искаже у бројкама и словима. Нема љутње, ипак поштовани пријатељи, ако желите да лично видити целокупну изложбу, позивамо Вас, да посетите 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме “Партнер 2023” у четвртак 28. септембра 2023. године. Нећете се разочарати.

И на крају, једна пикантерија. Од 25-28. септембра поред припадника војске и жандармерије, чува нас и службени пас војне полиција.

Сајам ја чувам (фото ТВ Фронт Данко Боројевић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *