ОВО ЈЕ ОРУЖЈЕ СА КОЈИМА СУ ПРИПАДНИЦИ ТАКОЗВАНЕ КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ ПРЕШЛИ АДМИНИСТРАТИВНУ ЛИНИЈУ

Хапшење тројице припадника такозване Косвске полиције који су у среду нешто после поднева прешли административну линију и наоружани до зуба упали на територију централне Србије, је вест дана која је одјекнула јаче од рата у Украјини.

Последњи такав случај забележен је 31. марта 2012. године када су ухапшена двојица припадника такозване Косовске полицијске службе у рејону Мердара. Тада су приведени Шукре Бинаку (1967) и Сами Бећири (1976), који су код себе имали две аутоматске пушке кинеске производње, два пиштоља и специјалну опрему за мерење даљине, одређивање координата и ноћно осматрање.

Тројица припадника такозване Косовске полицијске службе које је српска специјална полиција привела у среду наоружани су били аутоматским пушкама совјетске производње АКМ и пиштољима типа ГЛОК-17 аустријске производње.

Аутоматска пушка АКМ -47

Ради се о усавршеној верзији совјетске АК-47 који је развио чувени Михаил Калашњиков. У односу на верзију АК-47, АКМ је израђена од лакшег челика и прилагођена за јефтинију производњу. Затварач је цилнидрични ротирајући. Лако скидајући поклопац омогућава брзо растављање и чишћење оружја. Пушка је синоним за једноставност и робусност, а омогућено је да је користе и мање обучени војници. Оквир је заокривљени оквир из дебелог челика са ојачањима на кључним местима. Оно што је мана ове пушке је немогућност постављања оптике. Такозвана КПС користи пушке са фиксним дрвеним кундаком, док постоји и верзија са лако расклопивим, металним, као тежи приступ регулатору ватре. Процењено је да је у 10 држава колико у колико се производила ова верзија аутоматске пушке израђено око 80 милиона комада, који се могу сусрети широм света и скоро на свим континетнима.

У редовима такозване КПС ово оружје углавном потиче изарсенала бивше ОВК, али и Албанске армије, које је после краха државе после слома државе завршило на Космету илегалним пребацивањем и наоружавањем паравојних и терористичких снага.

Тактичко технички подаци:

Калибар: 7,62х39

Дужина: 89 цм

Дужина цеви, 41,5 цм

Маса оружја 3,6 кг

Капацитет оквира: 30 метака

Каденца: 600 метака у минути

Пиштољ Глок-17

Полуаутоматски пиштољ Глок 17 калибра 9х19 мм који је направљен од полимерне синтетичке композитне масе у коју су прецизним ливењем убачени челични делови. Пиштољ Глок 17 ради на принципу модификованог Браунинговог система трзања цеви, такозвана безбедносна акција. Пиштољ нема спољни осигурач, а безбедност при употреби осигуравају три унутрашња осигурача. пиштољ Глок 17 је поуздан и једноставне конструкције 33 дела. У оквир стаје 17 метака, а маса пиштоља је 0,62 кг.

Иначе Глок 17 од формирања такозване Косовске полиције постао је службени пиштољ те организације. Набављени су у Аустрији.

Тактичко технички подаци за Глок 17

Калибар 9х19

Дужина оружја 19 цм

Дучина цеви 11,5 цм

Маса оружја 0,66 кг

Капацитет оквира: 17 метака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *