ОСВРТ НА НЕДАВНО ЗАВРШЕНУ БИТКУ: Зашто Бахмут није клопка за руске снаге!

Бошко Јовановић

Инспирацију за овај текст добио сам у чланцима који су се појавили у наступима појединих аналитичара, а који се сервирају кроз медије.

Бахмут није клопка за Русе, али да би разумели зашто није клопка за Русе морамо да разумемо, руско повлачење из Херсона. Зато што се тад причало да је Херсон важан и да се тад водила офанзива и тако даље и тако даље.

Једино где је украјинска офанзива успела то је кад је заузет Изјум и један део Харковске области који је био под руском контролом, све остало не може да се назове украјинском офанзивом и успесима.

Шта су Руси урадили код Херсона?

Урадили су генијалну ствар, повукли се из града. Украјинци су ушли у град и стали, не могу даље да напредују, јер не могу да пређу реку Дњепар. Немају опрему за то, али морају да држе велике снаге да би сачували Херсон, јер Руси имају тактичко -оперативне могућности да изврше прелаз преко Дњепра и да поврате Херсон.

Значи као што сам рекао Херсон није био важан, а једини сам тврдио да Херсон није био важан, а сви остали су тврдили јесте.

Бахмут, питам зашто га Руси не заобиђу, па сам то још раније објаснио да им је много лакше да млате Украјинце у Бахмуту него да се јуре по целој Украјини. Значи, сви знате да се нон стоп прича украјинска контраофанзива, офанзива само што није, те ово оружје може да преломи рат. Једино што може да преломи рат ” на украјнску страну” је позив из Вашингтона. Значи позив из Вашингтона који може да заврши рат у Украјини јесте победа Републиканаца. Ако остане Бајден у Белој кући онда ће да остане подршка Украјини, али са застарелим оружјем. Давати на пример оклопне транспортере из Вијетнамског рата или из 1980 тих који немају никакву заштиту, ракете ТОВ које су исто као Маљутка вођене жицом, оптичким каблом, јер се оптички кабао исто као и жица не може да се омета.

Принтскрин Телеграм

Све више и више земаља прима украјинске рањенике, ја не би имао ништа против да Србија прими украјинске рањенике са чисто људског и медицинског становишта.

Ако Украјинци имају толико велике губитке и рањенике, да морају да их шаљу да се лече у иностранство то значи да су њихове болнице пуне. А, ако су њихове болнице пуне, то значи да је доста људи настрадало у Бахмуту. Бахмут нема никакав војни значај. Он је имао значај да су хтели ту Русе да задрже, да купе једно два-три месеца, да организују одбрану на линији Славјанск-Краматорск, али пошто је одбрана Славјанск-Краматорск већ утврђена војничке логике није било у чувању Бахмута. Ја сам увек и сад тврдим да су Украјинци требали да се повуку иза реке Дњепар и да од тамо крену у офанзиву.

Бахмут је небитан град. Он је за Русе био битан. Замислимо сад овако да је у њему погинуло 50.000 Украјинаца и 50.000 Руса. Е сад неко може да каже то су велики губици и за једне и за друге. Наравно то нису велики губици из простог разлога што се Украјина око Бахмута и као резерве слала своје најбоље једнице, најбоље специјалне, најбоље оклопне, најбоље механизоване јединице.

Тамо је погинула елита украјинске војске, најобученији део украјинске војске. У Бахмуту са руске стране гинули су плаћеници, криминалци, можда и добровољци. Напросто министарство одбране Руске Федерације, групу Вагнер није сматрало својом војском и никад их није помињало у извештају или врло ретко. Игор Конашенков ( генерал, портпарол руске војске) их је звао “одреди који јуришају”, а да им крила чувају падобранци. Углавном су то били падобранци из Туле.

Пошто су Украјинци изгубили ту толико трупа, онда напросто ја предвиђам ако буде офанзива, то ће нешто мало да се заузме и они ће то да прогласе усепхом, јер Украјинци су то прво најављивали, а то се никад у историји ратовања не ради.

Украјинци су прво погрешили што су то најављивали. Ја мислим да у политици треба да ћутиш и да радиш. Онај ко много прича значи ништа не ради. Пошто су Украјинци стално најављивали офанзиву, Руси су целом дужином фронта у Херсонској, Запорошкој, Луганској и Доњецкој области, нисам сигуран колико су то одрадили у деловима Харковске области градили одбрамбену линију. Хрвати су је назавали Зигфридова линија. То је била линија коју је изградила нацистичка Немачка уз границу са Француском пре почетка Другог светског рата као одговор на Мажино линију. У ствари Немци нису имали намеру да ту држе главнину трупа, него су усмерили их на Пољску. Фортификација је јако корисна. Ја сам велики љубитељ фортификација. Она је јако корисна да велику дужину фронта браните са мало трупа. Јер кад имате антитенковске препреке, кад имате минска поља онда просто ту можете себи да дозволите да ту имате мање војске, а већину војске пребаците на неко друго место, где је то потребно. Руси су урадили класичну фортификацију. Они то зову “Змајеви зуби”. То су напросто најобичније бетонске препреке. Засечена пирамида. Високе су око 75 цм и да би се то пробило треба тенк да крене са ралицом. Иза три реда препрека иду минска поља, па опет то противтенковске препреке, па опет минско поље, па опет противтенковске препреке, па онда долази руска војска. Ту су падобранци. Руси их користе као подршку као пешадију исто као и ми 1999. Украјнина нема инжињерију која је неопходна да се пробију те тенковске препреке, да се изврши деминирање, да се у минском пољу направи пролаз итд. Њима у Украјини фали много опреме за офанзивна дејства. Руси су саградили и бетонске бункере у оквиру своје те линије. Зашто су то Руси урадили?

Где год Украјинци крену, а крену погрешно. У офанзиву се креће са 300-400 хиљада људи. Имаш један правац, а гледајући карту лево и десно имаш још два помоћна правца. Можете да имате само два помоћна правца, а можете са сваке стране да имате по два помоћна то значи да их имате 5. Може их бити 3 до 5. Што их је више то је боље да вежете противничке трупе за себе. Али пошто су Руси саградили ту утврђену линију да им да времена да утврде где ће Украјинци да дођу, да нападну само са отприлике са максимално 60.000 људи и дански тенкови Леопард 1А5 нису за никакве офанзивне акције. Тај тенк мора да се укопа и може да служи као топ, јер има ужасан оклоп. Ни то Украјинцима неће да помогне и Руси ће без проблема да то зауставе и униште.

Било би много теже да су се Украјинци повукли из Бахмута, јер водите рачуна оно што сам рекао да су Украјинци у Бахмуту изгубили најбоље трупе, а да та прича да они опкољавају Русе, Имам питање онда што то сада раде ако су могли раније, зашто су изгубили 50.000 трупа. И Руси су толико, али као што сам рекао код Руса ти губици нису битни , јер Украјина има поптуно ограничени мобилизацијски и људски потенцијал.

Многи Руси су разочарани што није било офанзиве, али логика руског генералштаба је следећа: “ми смо заузели неку територију и са ње ћемо да водимо дефанзивну операцију. Украјински политичко-војни врх има за циљ да се ослободи цела територија Луганске, Доњецеке, Запорошке, Херсонске области и Крима. Украјинци имају теорију да морају да нападају . По теорији ратовања нападач мора да има премућство у људству у односу 3:1 у односу на онога ко се брани и има превласт у ваздуху што то код Украјинаца не може да буде случај. Они напросто немају ни пилота ни авиона. Да су им Американци дали 400 авиона Ф-16 то би допринели украјинској офанзиви. Чак и клопка за Русе више није битна.

Сад Руси могу да у Бахмут допреме стратешку авијацију и поравнају украјинце сваки пут кад уђу у Багмут. Да Украјинци нису били принуђени да се повуку, они се не би повукли. Јуриј Подољак стално прича о великој битки која ће да личи на Курску битку. У ком смислу.

Погрешно се цени да је кључна битка Другог светског рата била Стаљинградска битка. Курска битка је много битнија, јер су Немци у њој раније изгубили много тенкова. Суштина Курске битке је у следећем. Што су Руси преко Кима Филбија и Шанодра Раде у потпуности успели да добију план операције Цитадела, уништење курске избочене. Због тога је Георги Жуков могао да се припреми за напад, ископа ровове, да успорава Немце и да их победи. У Курској битци учествовало је 10.000 тенкова. Мислим да Украјинци сада не могу да скупе ни 500 тенкова, а камоли 5.000 да кажемо. Тако да Бахмут није клопка, јер да је клопка у противном Украјинци не би изгубили толико војника и не би изгубили толико енергије, времена и војничког замаха на Бахмту да су планирали да направе ту клопку. Никавку клопку Украјинци око Бахмута не могу да направе. Чак и да су планирали да направе клопку то је за Русе још боље са војничке тачке, јер ће Украјинци морати да нападају. Однос напада мора бити 3:1 и ништа лакше за руске снаге да униште Украјинске око Бахмута. То је за Русе много лакше него да ломе где ће да буде украјинска офанзива, јер клопка би се на пример направила са украјинске стране на следећи начин: препустио би се неки град, већа територија украјинским јединицама и одмах би то засули артиљеријском ракетном ватром која би трајала минимум три дана, онда би се кренуло на непријатеља који је дезорјентисан под утицајем таквог бомбардовања. ЕД то би била клопка, али причати о клопци око Бахмута, када Украјинци нису довели артљерију, нову војску него изгубиули гомилу. Коментатор Скај Њуза је рекао: ” Машина за млевење меса означава кад под утицајем јаке и снажне ватре из артиљерије, ракетних једница и ваздухопловоства уништавате живу силу противника- пешадија. Ако после ваздухопловства на ту територију не дође пешадија утицај ваздухопловства нема значај. Тако те приче да су Украјинци планирали клопку напросто здрав разум и логика говоре да то није тачно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *