ОДБРАНА ЕЛИАТА: ИЗРАЕЛСКИ C-DOM ПРОТИВ ИРАНСКИХ ДРОНОВА КАМИКАЗА! ВИДЕО

Андреј Млакар

У недељу касно увече 27. маја ракетна корвета Sa’ar 6 Ратне морнарице Израела успешно је оборила више дронова камиказа које су лансирале проиранске милиције из зоне западног Ирака према лучко туристичком граду Елиату.

На летеће дронове камиказе ланисране су ракете Тамир од стране C-Dome SAM са ракетне корвете .

https://tvfront.rs/izraelski-najsavremeniji-mornaricki-odbrambeni-sistem-c-dome-oborio-dron-iznad-eilata-prilikom-svog-prvog-operativnog-presretanja

Наоружање ракетних корвета класе Sa’ar 6

Корвете класе Sa’ar 6 поседују артиљеријско наоружање. На броду је уграђен један топ на прамцу калибра 76 мм и два бочна топа калибра 25 мм. Топ калибра Leonardo 76/72 Super Rapid Gun Mount намењен је за гађање циљеве на мору и у ваздуху. Произвођач тврди да овај топ може да гађа и противракетне системе. Топ има домет 16 км и испаљивање до 120 граната у минути. Ту се налазе и ДУБС Rafael Typhoon са топом M242 Bushmaster калибра 25 mm за блиску одбрану брода.

За противбродску борбу корвета поседује 16 противбродских вођених пројектила Gabriel V домета 200 км. Пројектил је дужине 5,5 м маса у тренутку лансирања износи 1250 кг. Корвета Sa’ar 6 је наоружана са два троцевна торпедан апарата калибра 324 мм за противподморничку борбу. за те задатке користи се хеликоптери SH-60F Seahawk.

https://tvfront.rs/raketne-korvete-klase-sa-ar-6-izraelski-odgovor-u-crvenom-moru-na-raketene-napade-jemenskih-huta-video

За противракетну борбу се користи систем C-GEM компаније Рафаел. C-GEM чини вишецевни лансер из кога се испаљују аутоматизовани активни ометач. Систем је по опису намењен за заштиту пловила од противбродских вођених пројектила са радарским системом самонавођења.

Осим C-GEM ту је ПВО ракетни систем Barak 8 LRAD (Long Range Air Defense) који се уграђује са 32 ћелије ѕа ПВО пројектиле. По два осмострука лансера смештена између лансера противбродских пројектила и гангара, док су преостали 16 пројектила смештени на прамцу поред лансера противракетног система C-Dome. Систем Barak 8 има домет максимални 100 км по даљини и 70 км по висини.

C-Dome је ракетни систем за одбрану брода јер има веома мало време реакције. Овај ПВО систем настао је комбинацијом система Barak 1 и Iron Dome. Од Iron Domea преузет је систем Тамир прилагођен за употребу из вертикалних лансера. Омогућено је деловање у пречнику 360 степени, док код копмене верзије пречник деловања је 80 степени. Систем има 20 пројектила. Домет миминални ефикасни је по даљини од 4 до 17 км, а максимални од 40 до 70 км. Брзина пројектила је 700 м/с.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *