ОБАЛСКА СТРАЖА ФИЛИПИНА, ОПТУЖИЛА БРОДОВЕ КИНЕСКЕ МОРНАРИЦЕ ЗА “ОПАСНЕ” МАНЕВРЕ

Обална стража Филипина оптужила је у среду 5. јула, кинеске патролне бродове да су блокирала два њена брода у спорном Јужно кинеском мору, описујући њихове акције као „веома опасне“.

Кина полаже право на скоро цело море, упркос ривалским захтевима других земаља југоисточне Азије, укључујући Филипине, Вијетнам и Малезију.

Њена обална стража и бродови кинеске морнарице рутински блокирају или заклањају филипинске бродове који патролирају спорним водама, каже Манила.

Филипинска обална стража саопштила је да се најновији инцидент догодио 30. јуна током редовне операције снабдевања маринаца стационираних у дотрајалом морнаричком броду потопљеном у плићаку атола Секонд Томас Шол, како би се потврдило територијално право Маниле у тим водама.

Када су се приближили плићаку, два брода кинеске обалске страже приближили су се бродовима филипинске обалне страже, који су додељени као пратња у операцији морнарице.

Један од кинеских бродова дошао је на око 100 јарди (90 метара) од прамца филипинског патролног брода Малабриго, приморавајући његовог команданта да успори како би избегао судар, рекао је новинарима комодор Џеј Таријела.

„Опасно су изводили различите маневре, чак су, прилазили прамцима филипинских бродова, а таква раздаљина је веома опасна јер може проузроковати судар“, рекао је Таријела, портпарол обалне страже за Западно Филипинско море.

Манила третира воде мора на западу, као своје Западно Филипинско море.

Кинеска амбасада у Манили, није одговорила на захтев за коментар.

Сличан инцидент догодио се у априлу када је брод кинеске обалне страже пресекао пут филипинском патролном брод Малапаска, док је превозио новинаре у близини атола.

Тим новинара АФП, био је на другом пловилу обалне страже и био је сведок скорог судара.

У том инциденту, командант Малапаска Родел Хернандез рекао је, да је кинески брод дошао на 45 метара од његовог брода и да је само његовим брзим акцијама избегнуто да се бродови са челичним трупом залете један у други.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *