НОРВЕШКА ПОВЕЋАВА ВОЈНУ ПОМОЋ УКРАЈИНИ

Норвешка влада је подржала повећање помоћи Украјини 2023. године.

Влада земље повећава помоћ Украјини за 239 милиона долара, у оквиру Нансен програма како би достигла лимит од 960 милиона долара у 2023. години.

„Украјини је сада хитно потребна већа војна и материјална помоћ. Због тога Норвешка проширује војну помоћ Украјини за 239 милиона долара на 960 милиона долара до 2023. године“, најавио је Јонас Гар Стјоре (Јонас Гахр Стøре), премијер Норвешке.

Норвешка ће такође повећати финансирање НАТО фонда у Украјини. Ове године ће му бити додељено 30 милиона долара, а за пет година биће издвојено још 145 милиона долара.

„Ово је јасан сигнал дугорочне подршке реформским напорима Украјине и то ће Украјину још више повезати са алијансом“, рекао је Јонас Гар Стјоре.

Осим финансијске помоћи, Норвешка активно подржава Украјину муницијом и опремом.

Норвежани су у Украјину пребацила 23 самоходне хаубице М109, шлемове, панцире, муницију и ручне ракетне бацаче М72 (бацачи су коришћени још током рата у Вијетнаму).

Милитарни (Militarnyi) је раније известио да су 15. јуна 2023. Норвешка и Данска најавиле пребацивање 9.000 артиљеријских граната Оружаним снагама Украјине.

Осим тога, Норвешка је већ пребацила 7.000 артиљеријских граната из сопствених залиха.

Норвешка је заједно са Данском донирала Украјини 37.000 артиљеријских граната, не укључујући додатних 9.000.

Гранате се могу користити у неколико типова артиљерије, укључујући М109 који је Норвешка раније донирала, и самоходне хаубице Цезар, које је донирала Данска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *