ТАЈВАНСКИ АВАКСИ Е-2Т ХОКАЈ

Ваздухопловне снаге Тајвана располажу са групом за електронско ратовање и рано упозоравање, која уз авион Ц-130ХЕ (С-130НЕ), има шест АВАКС (AWACS) авиона Хокај. Уговор о набавци прве партије од четири авиона Е-2Т Хокај закључен је 1993. године, ови авиони су крајем 1995. године пребачени у РВ Тајвана (ROCAF).

Тајван је примио коришћене авионе Е-2Ц преузете из “повучених “авиона америчке морнарице са деловима из повучених Е-2Б. Ипак, ови АВАКС авиони у погледу откривања ваздушних и поморских објеката имају исте могућности као и амерички Е-2Ц Хокај са радарима АН/АПС-139 (AN/APS-139) који могу да виде циљеве на малим висинама у позадини земље.

Кад Е-2Ц Хокај патролира на висини од 9.000 метара, у стању је да открије више од 700 ваздушних циљева на удаљености до 450 км и да наведе 30 ловаца. Поред радара АН/АПС-139, тајвански “хокаји” носе пасивне електронске извиђачке уређаје типа АН/АЛР-73 ( AN/ALR-73) .

Године 2006. примљене су још два модификована Е-2К, који су по својим могућностима одговарали модификацији Хокај 2000 с радаром АН/АПС-145. Паралелно са савременим радарима, авиони су опремљени пријемницима за сателитску навигацију, новим рачунарима, опремом за приказ тактичких ситуација и напредном опремом за комуникацију. Снажнији и економичнији Алисон Т56-А-427 мотори са пропелерима од угљеничних влакана са осам лопатица побољшали су перформансе полетања и слетања и повећали долет авиона.

Амерички Конгрес је 2008. године, одобрио споразум о надоградњи четири авиона Е-2К на ниво Е-2Т. Прва серија од два авиона послата је у САД у јуну 2010. године и враћена крајем 2011. године. У децембру 2011. године, друга партија од два авиона послата је на модернизацију и враћена на Тајван у марту 2013. године.

За одржавање и текућу поправку авиона Е-2Т у ваздухопловној бази Пингтунг, која се налази у југозападном делу острва Тајван, створена је неопходна инфраструктура и подигнута армирано бетонска склоништа.

Обично су тајвански “хокаји” распоређени по неколико ваздухопловних база. Користе писте на острву Донгша (450 км југозападно од острва Тајван и 600 км североисточно од острва Хаинан) и острву Кинмен (187 км од Тајвана и 10 км од кинеског града Сјамен).

Амерички стручњаци сматрају, да присуство шест савремених АВАКС авиона у РВ Тајвана, омогућава даноноћну контролу ваздушног простора и морске површине око острва на удаљености већој од 1.000 км и поглед дубоко у територију НР Кине за неколико стотина километара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *