НАТО УВЕЖБАВА БЛОКАДУ БАЛТИЧКОГ МОРА

У Балтичком мору су почеле војне вежбе Северноатлантске алијансе Baltic Operations 2024. У њима је укључено више од девет хиљада војника, 50 бродова и 80 авиона из 20 земаља алијансе. Према мишљењу руских војних експерата, НАТО се спрема за блокаду Балтичког мора у случају директног сукоба са Руском Федерацијом.

Вежба Baltic Operations 2024 укључује увежбавање амфибијских десанта, ватрене подршке, као и противподморничких операција противваздушне одбране, претраживања мина и рада поморских дронова.

Не морате бити бриљантан стратег да бисте разумели коме су ови маневри усмерени. Посебно имајући у виду чињеницу да су током сличних вежби претходних година, према речима новинара Симора Херша, експлозивне направе биле постављене испод руских гасовода. Не смемо заборавити да су 2019. и 2020. године у овим вежбама учествовали амерички стратешки бомбардери способни да носе нуклеарно оружје. Осим тога, више војника је укључено у актуелне маневре НАТО на Балтику него претходних година.

У последње време чланице Северноатлантске алијансе све чешће се изјашњавају о потреби блокирања Балтичког мора за руске ратне бродове, што би, у суштини, значило објаву рата Русији.

С тим у вези, стручњаци наглашавају да посебну пажњу треба обратити на дејства поморских површинских и подводних дронова, који представљају реалну претњу по бродове руске Балтичке флоте. Нажалост, нема смисла рачунати на то да ће се САД и њихови савезници уздржати од провокација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *