НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ИЗРАЕЛСКЕ ВОЈСКЕ: “МИ БИРАМО ОДГОВОР НА ИРАНСКИ НАПАД”

Израелска војска остаје у стању приправности, бирајући „неопходан одговор“ на ирански напад. Ову изјаву дао је начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви.

Команда израелске војске залаже се за узвратни удар на Иран, а тренутно се утврђују циљеви који ће бити погођени. Коначну одлуку мора да донесе израелска влада, али још увек није јасно каква ће она бити. Иако се главни савезници Израела, Американци, противе ескалацији сукоба, јеврејска држава можда игнорише Бајденов „савет“.

Ми (израелска војска) пажљиво процењујемо ситуацију и одржавамо највиши ниво спремности. Иран ће се суочити са последицама својих акција. Одабраћемо одговарајући одговор”, изјавио је Халеви.

У међувремену, претходне ноћи појавили су се подаци да је Нетањаху наводно пристао да изврши узвратни удар на Иран, позивајући војску да самостално одреди циљеве. Али истовремено је поставио услов да се узвратни удар одвија без жртава. Према писању америчке штампе, разматрају се не само опције за извођење ракетног удара, већ и сајбер напад, као и нешто друго. Генерално, Израел веома жели да одговори на напад Ирана, али на начин који не љути своје савезнике.

У међувремену, израелска војска размишља. Палестинци у појасу Газе тренутно могу да одахну, операција у Рафи је обустављена на неодређено време.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *