МАЂАРСКА ПОЧЕЛА СРБИЈИ ДА ИСПОРУЧУЈЕ ОКЛОПНЕ ТРАНСПОРТЕРЕ БТР-80А: Почела реализација договора

Војска Мађарске има у оперативној употреби следећа возила: BTR-80, BTR-80A, BTR-80 SKJ, BTR-80 VSF, BTR-80 MVJ, BTR-80 MPAEJ, BTR-80 MPFJ.

На станици у Суботици снимљена је железничка композција која је ушла из Мађарске а која је допремила борбене оклопне транспортере БТР-80А које је у свом саставу има Војска Мађарске.

Прича о томе да ће Србија добити БТР-80А који ће постати вишак у Мађарској војсци када борбена возила пешадије Линукс почну да излазе из Мађарског погона Рајанметал почела је на Сајму наоружања “Партнер 2023” на Београдском сајму.

Реализација плана је почела 1. јуна доласком композције и утоваривањем БТР – ова на вучни воз. Судећи према снимцима који се види у питању су БТР-ови који су били дуго времена у стратешкој резерви конзервирани и непотребни.

Информације које се појављују наводе да је на композцији било 50 БТР-80А а тој цифри прикључиће се у јулу месецу наводно јо 16 с тим да ће бројка БТР 80А у Војсци Србије бити укупно 66 комада од чега 30 оперативно док остали ће бити искриштени за резервне делове.

Оклопни транспортер БТР-80 Мађарске армије на Сајму наоружања Партнер 2023. Фото © Андреј Млакар

Такође спомиње се и модернизација ових оклопних возила уградњом система за управљање ватром (СУВ), командно-информационог система повећањем оклопне заштите. Неки први кораци урађени су били на БРДМ-2МС који је био приказан на “Партнер 2023”.

Наводно план је како се спомиње да 30 ремонтованих и модернизованих БТР-80А буде распоређено у извиђачком оклопном батаљону у Нишу, као и допуна пешадијској једини у једном граду у западној Србији на граници са БИХ. Ово последње је само претпоставка с тим да можда у коначној фази буде 60 оперативних а остатак од 16 искориштено за резервне делове. Истина је како се у српским медијам наводи да би затим иформација извиђачки оклопни батаљон порасла на бригаду. Један батаљон са 30 БРДМ-2МС и један батаљон са 30 БТР-80А формацијски би јединицу повећао на ранг бригаде.

Иначе Војска Србије је почела да напушта батаљонско-бригадну формацију и поново би требало да формира веће формације.

Иначе прва информација која се појавила била је да је Србија набавила 26 возила, међутим бројка је знатно већа.

У поређењу са раном серијом, возило је добило топ од 30 мм и чврсту оклопну заштиту. Мађарима у пракси није много сметало то што су возила имала слабу ноћну оптику, комуникациони систем. Возило је брзо усвојено и коришћено у бројним мировним мисијама.

Мађари су сматрали да су борбена возила на точковима БТР-80 и БТР-80А одговарајућег стандарда, али да не задовољавају дугорочне потребе мађарске одбране. Између 2006. и 2010. године, значајан део флоте је модернизован и обновљен да подржи различите задатке.
Већина возила је у саставу мађарских пешадијских јединица. Један вод чине 4 БТР-80 са командом од 29 људи.

8 коментара на “МАЂАРСКА ПОЧЕЛА СРБИЈИ ДА ИСПОРУЧУЈЕ ОКЛОПНЕ ТРАНСПОРТЕРЕ БТР-80А: Почела реализација договора

  1. Kad nemaš dovoljno kapaciteta da potrebe podmiruješ iz sopstvene proizvodnje, pribegavaš iznuđenim rešenjima. Baš kao što je ovo sa Mađarima. “Lazari” se proizvode bezmalo manufakturno, ne znaš čime ih naoružati, hoće li dotok zapadnih komponenti presušiti, itd, itd…

    1. Lazare.ce naoruzati kupolama skinutim sa Madjarskih BTR-ova. Vec decenijama nismo u stanju da napravimo kupolu sa topom 30mm dok druge vojske imaju i topove od 105 ili 120mm na svojim transporterima tockasima.

  2. Taj BRT-80 je bolji od Lazara. Ja volim nase stvari, nase oruzje. Medjutim, Lazar nije dolazan, ima manje manevarske sposobnosti i malju oklooljenost. Mizda bude dobra varijanta sjedinjavanja dobrih stvari sa oba vozila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *