КУВАЈТСКИ ТЕНКОВИ М-84АБ ПРЕКО ХРВАТСКЕ ИДУ У УКРАЈИНУ

Средином децембра 2023. емир Кувајта, шеик Наваф ал-Ахмед ал-Џабер ал-Сабах, преминуо је у 86. години. Три недеље касније сазнало се да власти ове земље разматрају могућност слања постојећих више од 100 тенкова М-84АБ у Хрватску на ремонт и модернизацију у погону локалног инжењерског холдинга Ђуро Ђаковић у граду Славонски Брод, а у вези са њиховим накнадним пребацивањем у Украјину која је у рату са Русијом.

На фону ове вести, не треба заборавити да је управо ТВ Фронт писао о могућем путу тенкова М-84 за Украјину. Изгледа да ће се тенкови М-84 ипак појавити на украјинском фронту. Не искључује се могућност, да ће се поред кувајтских тенкова и тенкови из Хрватске војске наћи пут Украјине. А као замена за хрватске тенкове, највероватније ће у састав Хрватске војске ући тенкови из Швајцарске Pz 87 ( Leopard 2A4).

М-84АБ је унапређена верзија М-84А (југословенског тенка базираног на совјетском Т-72А), развијен за кувајтску војску, која је 1989. наручила 200 примерака (са уграђеним системом за управљање ватром и јачим мотором и другим бројним побољшањима), укључујући 15 командних тенкова (М -84АБК) и 15 оклопних возила за поправку и извлачење (М-84АБИ).

Од 200 наручених тенкова, само 149 је испоручено пре распада СФРЈ и избијања крвавог грађанског рата на Балкану. Остатак тенкова је испоручен у режији сукобљених страна на простору бивше СФРЈ, док су се водиле крваве борбе. Тенк М-84АБ био је у рату за време операција Пустињска олуја, али није коришћен у борбеним операцијама, јер је јако сличан тенку Т-72 ирачке војске, па је могло бити забуне, јер су американци углавном користили напад из ваздуха са велике даљине.

Истовремено, у Хрватској су развијене следеће модификације тенка: М-84А4 Снајпер, М-84Д и М-95 Дегман.

Изгледа да ипак има она народна: “Пара буши где бургија неће”.

Значи да ће ХВ ипак добити своје “леопарде” у замену за своје М-84 који ће пут Украјине, исто као и кувајтски одмах по “освежавању”.

Али не треба заборавити, да ће у целом овом послу учествовати компаније из војне индустрије са простора бивше СФРЈ. Те државе више нема, али је њена војна индустрија одлично и дан данас увезана. Људи се познају, делови су ту а и лепа зарада у виду “зелене валуте” је укључена.

А о доласку тенкова М-84 у Украјину, потврда вести стигла је из више извора, од Хрватске, преко Швајцарске, Русије, Украјине, Кувајта и још неких. Дакле, ипак се нешто ваља иза брда.

9 коментара на “КУВАЈТСКИ ТЕНКОВИ М-84АБ ПРЕКО ХРВАТСКЕ ИДУ У УКРАЈИНУ

    1. Kompanija Đuro Đaković je deo SCMG iz Češke. SCMG se uglavnom bavi trgovinom i proizvodnjom robe za vojnu primenu. Npr. Đuro Đaković i 14.oktobar su bili realizatori navedenog tenka. Sada je 14.oktobar Kruševac proizvođač tenkovskih i artiljerijskih granata za SCMG. To možete da vidite i na njihovom internet sajtu. 🙂

    1. “Дакле, ипак се нешто ваља иза брда.”
      Ваља се иза брда то да ће сво могуће смеће оружја да заврхши у Украјини (тј. Старорусији) да би сулуди Украјинци, који су сада својом глупостћу у мишоловки, овим оружјем убијали Русе а Руси ће њих. И док се они убијају Натовска смећа трљају руке аи кезе се а и многи други са стране (па за Русију избора нема мора ићи до краја). За ово зло које чине овом народу и са једне и друге стране кад-тад стигнуће их страшна казна и одмазда од Оног одозго Који све Ствара, и по потреби разара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *