ТЕНКОВИ М-84АБ ИЗ КУВАЈТА ЈОШ НИСУ НИ СТИГЛИ У ХРВАТСКУ, А КАМО ЛИ ДА СУ КРЕНУЛИ У УКРАЈИНУ

У светлу опремања украјинске војске са “отпадом од наоружања”, ма где год да се исто нађе широм света, појавила се и прича о томе да је нови шеик Кувајта, спреман да тенкове М-84АБ кувајтске војске преда Украјинцима. Вест, ко вест, ништа импозантно и непознато.

Ових дана расписала се светска “јавност” о томе како су кувајтски тенкови кренули пут Украјине. А све због појаве две фотографије, тенка “сличног” али не и “истог” тенку М-84 у бојама пустињског песка. Одмах су се “стручњаци” од Русије преко Украјине, балканских “државица” а и шире расписали, наводећи да су кувајтске “осамдесет четворке”, коловозом (да не кажемо ауто-путем Братство и јединство) из Словеније преко Хрватске кренуле пут Украјине.

И добро, шта је ту спорно или није тачно?

Е па има много тога. Али да не би много “закерали“, да кренемо од фотографија “фамозног тенка“. Ко зна ишта о тенку М-84 (а сигуран сам да мој земљак и ратни друг Владимир Ивановић нешто о њему ипак зна), види разлику.

Ето на пример, нека се загледају у ходни део тенка (тзв. гусенице) одмах ће да виде разлике у односу на кувајтске М-84АБ . Наиме “пустињске осамдесет четворке” имају “немачке гусенице” уместо југословенских. На фотографији се види да су гусенице на тенку сличне гусеницама Т-72. У ствари то и јесте Т-72М1 али из ирачке војске. Он је био на ремонту у чешкој компанији Excalibur International | CSG, која је задужена за ремонт совјетских тенкова Т-72. Тенк јесте у бојама пустиње, као на фотографијама нашег Ивановића, али само то, ништа више. Тенк је ремонтован у чешкој компанији, постављен на приколицу (лабудицу) и послат ка словеначкој луци Копер, одакле ће бродом бити транспортован пут Ирака.

Кувајтски тенкови© Privatna arhiva/Vladimir Ivanović

Дакле тенк који је виђен у Словенији на приколици, није кувајтски М-84АБ већ ирачки Т-72 на повратку кући.

Кувајт јесте спреман, да своје тенкове испоручи Украјини, то није спорно. Тенкова је 149, али су углавном тренутно неисправни. Ударна песница кувајтске војске тренутно су тенкови Abrams.

Остаје питање, како ће ти тенкови из Кувајта доћи до Хрватске, у светлу садашње кризе у Црвеном мору и проблема с Хутима. Тако да је поморски пут поморен ка рту Добре наде испод Јужне Африке. А то је знатно дужи пут. А под претпоставком, да су тенкови ипак кренулио, пут ће се одужити. А кад ипак и стигну, они треба да дођу до фирме Ђуро Ђаковић, која је у власништву Чешке компаније већински. Онда треба да почне ремонт, који је у основи доста споран из много разлога.

Прво и основно тенк М-84АБ није тенк Т-72М1, он има много разлика због чега није “онако” измењена ознака тенка. Од мотора, преко радио везе, система за управљање ватром (СУВ) и још много тога, је другачије него код совјетског тенка. Због тога је М-84АБ потпуно други тенк и ознака није измењена “козметички” већ суштински.

Добро, да завршимо причу око кувајтских “осамдесет четворки” да ли ће или неће доћи? И да дођу, у шта не треба сумњати, поставља се питање око ремонта истих, јер се тенк М-84 више не производи, а има ту више од три деценије? Шта је са резервним деловима? Њих већ одавно нема. Мотор је проблем, СУВ, средства везе и још много тога.

Онда долазимо до тог, да ће део тенкова у лошијем стању послужити као извор резервних делова. Што није искључено, напротив део тенкова М-84 у Хрватској и Словенији могу послужити као извор делова за “Кувајћање”. Али све је то “шминка”, која ће бити одрађена, како би тенкови били “сређени” за Украјинце.

Али ту је много питања и нејасних ситуација. Док тенкови М-84 крену ка Кијеву, рат можда и заврши или не?

Једно је сигурно, “чекајући М-84 као Годоа”, авиони Ан-32Б су прелетели из Хрватске у Украјину.

А можда пут Украјине крену хрватски и словеначки М-84, као што је већ одавно планирано. Ништа није искључено, Хрватима су већ понуђени швајцарски “Леопарди” за замену. Тема је актуелна, колико и сукоб у Украјини. А шта ће бити?

Тенк М-84 ипак није Т-72!!!!

0 коментара на “ТЕНКОВИ М-84АБ ИЗ КУВАЈТА ЈОШ НИСУ НИ СТИГЛИ У ХРВАТСКУ, А КАМО ЛИ ДА СУ КРЕНУЛИ У УКРАЈИНУ

  1. Pa kada su tenkovi 84 otpad od naoruzanja zasto ih Kuvajcani cuvaju do dana danasnjeg? A cuvaju ih I Iracani, bar ono sto je preziveo.
    Da se Vlasi ne dosete? To je ovde op sredi. Providna I jeftina propaganda bez I malo inteligencije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *