КОЈИХ 15 ХЕЛИКОПТЕРА БИ ВОЈСКА СРБИЈЕ МОГЛА ЈОШ ДА НАБАВИ H-125 ИЛИ H-145M?!

Приликом посете аеродрому Батајницу председник Србије говорио је осим о куповини бворбеног авиона Рафал као и да је у игри и један ловац-бомбардер, али није споменуо о ком типу летелице се ради.

Приликом обиласка аеродрома Батајница председник Србије обишао је и два новопристигла хеликоптера Х-145М која су пристигла од укупно 11 колико је набављено од Ербаса.

Исто тако споменута је могућност набавке лаког вишенаменског хеликоптера Ербас Х-125 чија макета је представљена била на Сајму наоружања Партнер 2023 крајем септембра месеца.

Фото: Андреј Млакар

Иначе ова прича спомињала се 2022. године као набавка лаког вишенаменског хеликоптера за Војску Србије који би заменио хеликоптере Газела.

Оно што је остало нејасно у обраћању председника Србије министру финансија Синиши Малом било је да ли када је мислио на набавку Х-125 или куповину још хеликоптера Х-145М које има у свом наоружању РВ и ПВО. Споменута је била само цифра од 15 летелица.

Војска Србије тренутно у свом саставу има 7 летелица H145M од тога 5 H145M раније набављених и два новопристигла од којих је један у бојама српске заставе.

Од осталих набавки споменуто је и да је Србија купила око 30 вишецевних лансера ракета типа Град калибра 122 мм на основу ратни искустава и употребе тих система у Украјини с обе стране. Земља одакле је набављен ракетни систем није споменута. Споменута је количина од 30 система.

Фото: Министарство одбране Србије

Ускоро стиже још више десетина набављених вишецевних бацача ракета у нашу земљу, што ће драстично да оснажи нашу ватрену моћ, али све је то недовољно, јер морате да имате у виду специфичност позиције наше земље која је једина војно неутрална у овом делу света и морамо да разумемо са каквим се све изазовима суочавамо“, закључио је председник Републике.

Такође председник Србије навео је да је планирано да Србија произведе на годишњем нивоу од 150.000 до 160.000 граната калибра од 122 до 155 мм, док Немачка планира да производи до 200.000 граната на годишњем нивоу.

На стајанци батајничког аеродрома данас су приказани ваздухоплови „CASA C-295“, „Орао“, „Ласта“ затим „Х-145М“, „Ми-17“ и „Газела“.

a .

0 коментара на “КОЈИХ 15 ХЕЛИКОПТЕРА БИ ВОЈСКА СРБИЈЕ МОГЛА ЈОШ ДА НАБАВИ H-125 ИЛИ H-145M?!

  1. Купиће оно што Намесник Хил каже.
    А муницију ће да праве за Украјину, док још пуцају. Такође по наређењу Окупационих Власти.
    После, оно што остане, ми ћемо да платимо. Опет по наређењу газде из пријатељских земаља које су нас усрећиле нашом владом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *