ВОЈСКА СРБИЈЕ НА ПЕШТЕРУ ПРОВЕРИЋЕ БОРБЕНО ДЕЈСТВО ДОМАЋИХ ДРОНОВА КАМИКАЗА ОСИЦА И КОМАРАЦ! ГАВРАН У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ОПИТОВАЊА

Андреј Млакар

Председник Србије приликом посете аеродрому Батајница саопштио је да ће Војска Србије на Пештеру за 20 дана борбено проверити употребу домаћих дронова камикза са чиме је формално тај тип уведен у наоружање Војске Србије.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић саопштио је да је дрон камиказа домаће производње Гавран недавно имао успешно гађање и да је опитвање тог дрона камикзе у завршној фази.

Према речима председника Србије 20. априла на Пештеру Војска Србије ће приказати масовно дејство дронова камиказа “Осица” и “Комарац”, са чиме ћемо постати прва армија у региону која је у оперативну употребу за годину дана увела дронове камиказе домаће производње.

Лутајућа муниција „Осица“

Војнотехнички инситуту представио је званично први пут на Сајму, али по други пут премијера је била на приказу техничке оспособљености и лутајућу муницију „Осица“. Ради се о дрону камикази који има бојеву главу са Ручног ракетног бацача М79 Оса калибра 90 мм која је интегрисана у тело тактичке бесшпилотне летелице Врабац. Наравно тело је у односу на беспилотну летелицу модификовано и испаљује се помоћу пренуматског катапулта, као и беспилотла осматрачка летелица Врабац.

Испод бојеве главе налази се Фулл ХД Камера и видео процесор који пружа могућност лоцирања и потпуно аутономни напад на циљ који се заснива на систему видео праћења.

Осица је искључиво производ стручњака Војнотехничког института који су дизајнирали ову лутајућу муницију као исплативу економичнију покретну лутајућу муницију мале тежине

Тактичко технички подаци за лутајућу муницију Осица

Максимална маса полетања 7 кг
Оперативна брзина лета: 120 км/х

Оперативна висина лета: 500 м
Истрајност око 30 минута

Радијус дејства 20 км

Погон електромотор

Лансирање: пнеуматски лансер

Тежина: 1,5 кг

Пробојност оклопа 500 мм.

Беспилотна летелица пројектил типа Гавран

Овај систем дрона-камиказе настао је као пројекат компаније Југоимпорт СДПР. Ово средство је намењено за напад у рњалном времену и у свим метео условима по широком спектру циљева за уништавање: оклопних возила , комадних места, артиљеријских положаја. Домет дрона је 150 км при брзини 150 км/х (44 м/с). Максимални плафон лета је 2.000 м. Стартна маса је 50 кг. Носивост корисног терета 15 кг. Погон: бустер на чврсто ракетно гориво, током лета двоцилиндрични мотор СУС. Дужина дрона је 2,2 м, распон крила 2,4 м, висина са бустером 0,4 м.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *