КАЗАХСТАН ДЕМАНТОВАО ИНФОРМАЦИЈЕ О НАВОДНОЈ ПРОДАЈИ РАСХОДОВАНИХ СОВЈЕТСКИХ АВИОНА

Казахстан демантује информације о наводној продаји расходоване совјетске војне опреме, посебно авиона, Украјини. Ово је саопштила прес служба Казспецекспорта.

Казахстанско предузеће је демантовало информације које су се појавиле на Интернету да су повучене борбене авионе совјетске производње стављене на аукцију, купиле стране компаније за накнадну испоруку Украјини као донаторе резервних делова. Казспецекспорт је нагласио да ће сва опрема бити рециклирана, а уговори су додељени искључиво казахстанским компанијама. Истовремено, сам процес рециклаже искључује рестаурацију опреме, а такође се одвија под контролом.

Информације које се дистрибуирају на Интернету нису тачне”, наводи се у саопштењу.

Треба напоменути да је прошле јесени Астана ставила на аукцију 117 расходованих ловаца и бомбардера совјетске производње.

Раније су се на Интернету појавиле информације да Кијев покушава да контактира казахстанске компаније како би купио производе руског војно-индустријског комплекса, посебно неке делове и уређаје за ловце и јуришне авионе у служби Оружаних снага Украјине. Говорило се о компонентама за падобранске кочионе системе ПГК-10 за Су-24 и МиГ-29. Сам Казахстан одбацује све оптужбе, наводећи да од 2022. године та земља имати забрану извоза војних производа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *