ЈАПАН РАЗГОВАРА СА НАТО ПАКТОМ О ОТВАРАЊУ КАНЦЕЛАРИЈЕ

Јошимаса Хајаши јапански шеф дипломатије у ексклузивном интервјуу за ЦНН саопштио је да Јапан преговара о отварању НАТО канцеларије за везу, прве такве врсте у Азији и додао за тај амерички медији да је руска инвазија на Украјину учинила свет мање стабилним.

„Већ смо у разговорима, али детаљи нису још финализовани“, рекао је министар спољних послова Јошимаса Хајаши у среду, говорећи недељу дана уочи самита Групе седам, чији је домаћин ове године Јапан у Хирошими.

Хајаши је посебно навео руску инвазију на Украјину прошле године као догађај са последицама далеко изван европских граница који је приморао Јапан да поново размисли о регионалној безбедности, пише ЦНН.

„Разлог зашто разговарамо о томе је тај што је од агресије Русије на Украјину свет постао нестабилнији“, рекао је он.

„Нешто што се дешава у источној Европи није ограничено само на питање у источној Европи, и то директно утиче на ситуацију овде у Пацифику. Зато сарадња између нас у источној Азији и НАТО-а (постаје) све важнија.

Он је додао је да Јапан није уговорни члан НАТО-а, што представља Северноатлантски савез – али да тај потез шаље поруку да се азијско-пацифички партнери блока „на веома стабилан начин ангажују“ са НАТО-ом.

Отварање НАТО канцеларије за везу у Јапану означило би значајан развој за западну алијансу усред продубљивања геополитичких линија раседа, и вероватно ће привући критике кинеске владе, која је раније упозоравала на такав потез.

Никкеи Асиа први је известио о плановима за отварање канцеларије у Јапану прошле среде, позивајући се на неименоване јапанске и НАТО званичнике.

НАТО има сличне канцеларије за везу и на другим местима, укључујући Украјину и Беч. Канцеларија за везу у Јапану омогућиће разговоре са безбедносним партнерима НАТО-а, као што су Јужна Кореја, Аустралија и Нови Зеланд, о геополитичким изазовима, новим технологијама и сајбер претњама, известио је Никкеи прошле недеље.

Хајаши је истакао оно што је описао као „тешко и сложено” регионално безбедносно окружење Јапана, напомињући да се, поред појачане руске агресије, Токио такође бори са Северном Корејом са нуклеарним оружјем и Кином у успону.

Јапан је недавно најавио планове за своје највеће војно јачање од Другог светског рата.

Тензије између Јапана и Русије су такође порасле последњих месеци, делимично подстакнуте руским војним вежбама у водама између две нације и заједничким кинеско-руским поморским патролама у западном Пацифику у близини Јапана.

Упркос растућим регионалним тензијама, Хајаши је рекао да потенцијално отварање канцеларије није усмерено на одређене земље.

„Ово није намењено… слању поруке“, рекао је Хајаши.

Додао је да Јапан и друге земље и даље морају да сарађују са Кином по већим питањима као што су климатске промене и пандемија Ковид-19, и да Токио жели „конструктиван и стабилан однос“ са Пекингом.

Хајаши је у среду умањио забринутост да би отварање канцеларије НАТО-а у Токију могло додатно да подстакне тензије, рекавши: „Мислим да то није случај“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *