ИЗРАЕЛ НАПАО ГРАД ХОМС, СИРИЈСКА ПВО УЗВРАТИЛА: Ракета система С-200 експлодирала над израелским градом Рахатом! ВИДЕО

Израелски борбени авиони Ф-16 напали су у суботу касно увече град Хомс са крстарећим ракетама Делилах и гађали иранске циљеве у околини тог града. Сиријска ПВО је реаговала и том приликом једна од ПВО ракета типа С-200 експлодирала је над централним Израелом и пала на насељено место.

Наиме напад у вечерњим часовима извели су израелски борбени авиони Ф-16И Суфа, који су из правца Голанске висоравни и Медитерана лансирали крстареће ракете типа “Делилах” на циљеве у околини града Хомса.

Мета напада било је иранско складиште пројектила у околини тог града.

Сирија ПВО реговала је на напад лансирањем ПВО ракета БУК, Панци и С-200.

Посебно било је занимљиво дејство ПВО системом С-200 чија ракета је гађала у одласку израелске борбене авионе. Том приликом пројектил је улетео на територију Израела и експлодирао на небу изнад Голанске висоравни.

У питању је била самоликвидација ракете која је експлодирала на небу и пала на град Рахат на северу Израела.

Делови ракете су оштетили више стамбених зграда, а остаци пројектила су се могли видети свуда, о чему су начињени и снимци.

Употреба ПВО ракета С-200 у окршајима Сирије и Израела није страна. Сиријска ПВО је неколико пута употребила овај застарели, али веома убитачни ПВО систем. Наиме 10. фебруара над израелским делом Голанске висоравни ракетом лансираном са овог ракетног система оборен је израелки ловац Ф-16И приликом поврата са борбене мисије.

Такође приликом окршаја са израелским ловцима један од ракета С-200 је 2. јула 2019 срушила се на турски део Кипра на неких 25 км од Никозије и експлодирала. Иначе ваља додати да је тад исто ракета лансирана из ПВО система из околине Хомса.

Међутим, ту није био крај са инцидентима у којима је учестововао овај ПВО систем. Наиме ракета лансирана из овог ПВО система пала је близу самог израелског нукеларног реактора Димона, што је изазвало бес у Израелу, али и уплашеносст, да је Сирија овим ракетама дугог домета гађала намерно срце израелског нуклеарног програма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *