РУСИЈА ПРЕДСТАВИЛА ПРОТОТИП НОВОГ ПВО СИСТЕМА ЗА БОРБУ ПРОТИВ БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА.

Руски медији објавили су фотографије и видео записе система за ПВО кратког домета.

Технолошки демонстратор новог система противавионских топова представљен је на церемонији отварања Међународног омладинског индустријског форума „Инжењери будућности – 2023“ у Тулској области Руске Федерације.

Овај ПВО систем је заснован на шасији совјетског оклопног транспортера БТР-80(82) са даљински управљаним борбеним модулом и опремљен је са два топа калибра 23 мм. Наводи се да је овај систем дизајниран за борбу против малих дронова.

Минобороны России

Артиљеријско наоружање система, представљено је двоцевним топовима 2А7 калибра 23 мм, позајмљеним од совјетског ЗСУ-23-4 Шиљка СПАТ (самоходни противавионски топ). Муниција укључује стандардне совјетске високоексплозивне гранате са контактним упаљачима.

СПАТ је опремљен радаром за детекцију ваздухопловних циљева и вишеканалним оптичким нишанским системом са термовизијском матрицом.

На трупу оклопног транспортера испред борбеног модула уграђен је нишански и осматрачки систем руске компаније „Елинс“.

Систем нишана може да надгледа простор за 360 степени, али његова локација на возилу сужава угао гледања за скоро половину.

Купола је опремљена традиционалним системом за заштиту од дима, односно бацачем димних граната 81 мм постављеним на врху куполе.

Произвођач не оглашава поуздане карактеристике борбеног возила. Међутим, слични совјетски системи са топовима 2А7 имали су максимални вертикални домет до 1,5 км и хоризонтални домет до 2,5 км.

Представљени прототип обезбедио је да ће очувана шасија из БТР-80(82) моћи самостално и без припреме да савлада водене препреке захваљујући довољним амфибијским могућностима и воденом млазном мотору интегрисаном у крми.

Оклоп трупа пружа заштиту од лаког пешадијског наоружања и ситних крхотина и фрагмената од граната.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *