ИРАН ПОЧИЊЕ ВЕЖБЕ ВАЗДУХОПЛОВНИХ СНАГА С УПОТРЕБОМ ДРОНОВА ШАХЕД-149 ГАЗА, ВИДЕО

Ирански државни медији јавили су да је у недељу 23. јула, почела годишња вежба ваздушних снага те земље. Истовремено, неки стручњаци то приписују чињеници да су Сједињене Државе најавиле да ће послати још борбених авиона у регион Персијског залива, наводно да би се супротставиле Ирану у заплени комерцијалних бродова у тој области.

Према новинској агенцији ИРНА (IRNA), у вежби под називом „Фадејан Велјат-11“ („Посвећен врховном вођи-11“) учествује 11 база иранских ваздухопловних снага. Напомиње се да у вежбама активно учествује и ваздухопловна база у јужној луци Бандар Абас, која се налази на обали стратешки важног Хормуског мореуза. Кроз овај мореуз пролази 20% светске сирове нафте.

Како се наводи, у вежбама ће учествовати више од 90 ловаца, бомбардера и беспилотних летелица иранског ваздухопловства. Међу дроновима је и најновији стратешки извиђачки и ударни дрон Шахед-149 Газа (Shahed-149 Gaza), способан да пређе раздаљину до 7000 км са врхунцом лета од око 11 хиљада метара. Дрон је добио име 2021. године, у част отпора палестинских становника Појаса Газе.

Стручњаци за дронове називају ову летелицу иранским одговором на амерички MQ-9 Reaper. Има способност да носи до 13 ракета и бомби.

“Безбедност, унапређење и јачање регионалних веза, мирна коегзистенција и заштита ваздушних граница”, овако је главнокомандујући Ваздухопловства генерал Хамид Вахеди дефинисао циљеве вежби.

Иран с времена на време спроводи такве вежбе како би проценио борбену готовост оружаних снага и показао војни потенцијал земље.

Прошле недеље, САД су саопштиле да шаљу више борбених авиона Ф-35 и разарача Томас Хаднер у Ормуски мореуз и Омански залив како би појачали безбедност, суочени с иранским покушајима да отму тамошње комерцијалне бродове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *