НЕБЕСКИ СНАЈПЕР СВИЧБЛЕЈД ЗАРОБЉЕН У ЦЕЛОСТИ ПРВИ ПУТ У ДОНБАСУ: Амерички дрон камиказа остављен на линји фронта! ВИДЕО

Остаци неексплодираног украјинскe беспилотне летелице камиказе Свичблејд 600 пронађени су у Доњецкој области.

На снимку који је освануо на друштвеним мрежама види се оштећени дрон-камиказа Свичблејд и руке војника које испутују овај оштећени дрон камиказу.

Шта је Свичблејд

Иако је у оперативној употреби од 2010. године тек са Украјином доживео је медијску популарност као оружје које је требало да зауставити руски оклоп и поразии руску војску на истоку Украјине.

Неки га зову дроном камиказом, неки лутајућом муницијом. Дрон камиказа или лутајућа муниција, како га год назвали контруисала га је америчка компанија AeroVironment.

Намена овог дрона камиказе, прецизан удар

Овај дрон дужине је 0,6 м, калибра 40 мм у основној верзији такзваној Block 10. Наиме сам систем има модуларну бојеву главу па постоје верзије Block 30 и Block 60. Време оспособљене посаде за примену овог дрона камиказе је два минута, време лета 10, а максимални радијус 50 километара. Овај дрон-камиказа продат је војсци САД, а осим поменутог Авганистана, где је употребљен у рату против Талибана борбено је примењен у рату са исламистима у Сирији и Ираку.

Што се тиче бојеве главе, која се монтира на дон-камиказу она је тежине до један килограм али у две верзије високоексплозивна-експлозивна намењена за слабије оклопљене циљеве, возила и пешадију и противтенковска ХЕАТ.

Foto: Shutterstock

Принцип рада

Свиичблејд је отпоран на ометања, а веза за пренос података омогућава дрновима који лете у јату да делују и као комуникациони релеји. Од некадашњих једноцевних па до 10 -цевних нова верзија има лансер за 20 дронова Свичблејд.

Дрон камиказа се лансира из цеви као ракета, по изласку отварају се крилца. Док дрон-камиказа лети према циљу, шаље видео записеу боји и ИЦ слике ако би оператер могао да идентификује јасну мету. Ако се уочи на пример тенковска чета или одељење пешадије противника циљ се закључава. Уследи усмеравања дрона на циљ брзином од 145 километара на час у зависности од бојеве главе коју користи за напад на пешадију или на оклоп који напада падом са нема обично право на куполу продире унутра и изазива експлозију унутар тенка или борбеног возила пешадије. Осим са земаљског лансера Свичблејд има способност да се лансира из авиона или подморнице. Због своје високе прецизности назвивају га и небески снајпер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *