ХОЛАНДСКО БУЂЕЊЕ ИЗ СНА: Снови о тенковима опет оживели! Тражи се новац за куповину Леопарда 2

 Министарство одбране Холандије се припрема за набавку тенкова за формирање новог холандског тенковског батаљона. Ово је први пут јавно рекао државни секретар Кристоф ван дер Мат.

Ако ово буде релаизовано значиће да ће Холандија од 2011. године по први пут да добије тенкове.

За ваој посао као што је навео ван дер Мат потребне су финансије и додатни новац у буџету за одбрану.

Ван дер Мат је ово споменуо током дебате у холандском парламенту када је рекао да је Министарство одбране те земње у процесу куповине тенкова Леопард за оружансе снаге.

Он је истакао да је прво потребно Министарству одбране ставити новац на располагање. Он је додао да се његово министарство мора припремити за ситуацију која ће доћи у блиској будућности и да новац већ треба бити у наредној години.

Иначе у мају месецу Представнички дом холандског парламента је изразио жељу да Холандија поново има своје тенкове. Наиме 2011. Холандија је све своје тенкове, скоро све распродала и оставила малу мешовито холандско-немачку чету. Један од разлога зашто је Холандија раскрстила са тенковима била је теорија да је копнени рат по старом моделу могућ. Међутим, рат у Украјини је променио ту слику, па си скоро три владајуће странке дале зелено светло за куповину тенкова.

Фото: Dutch MoD

Навнодно за овакву одлуку постоји и парламентарна већина.

Холандија је средином 1980-тих година прошлог века имала активне 4 и још две у резерви механизоване бригаде, као и две оклопне и једну резервну бригаду. Односно 12 активних тенковских батаљона и још седам у резерви, као и Холандски корпус у Немачкој. Тих година Холандија је имала 445 тенкова Леопард 2, а у резерви су били тенкови Леопард 1А5 укупно 468 тенкова. Такође у наоружању је било и 180 тенкова Центурион који су касније продати Аустрији.

Завршетком Хладног рата смањивао се и број тенкова у редовима Холандске војске. Године 2001 Холандија је у свом саставу имала 330 тенкова Леопард 2 од којих су тад планирали да њих 180 буде модернизовано на верзију А6, док је 136 ових тенкова понуђено на продају.

У 2010. години остали су на само 160 тенкова

У 2011. године Леопард 2А6 од чега је само 60 тенкова овог типа било оперативно Те исте године у циљу штедње и смањења војног буџета најављени су додатни резови. Следеће 2011. године најављено је да следи крај преостала два тенковска батаљона. Ексер у сандук оклопних једница закуцан је 18. маја 2011 када је испаљена последња граната из тенковске цеви на војном полигону Берген-Хоне и Немачкој.

А, онда је настављена даља распродаја тенкова Леопард да би остало само 18 тенкова који су предати мешовитом 414 немачко-холандском батаљону и које Холанђани користе према потребама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *