НЕКАДА СУ ИМАЛИ 1.000 ТЕНКОВА, 2010. САМО 116, А САД САМО 18: Холандија жели да поново купује тенкове

Фото: Dutch MoD

Сајт Аrmyrecognition објавио је текст у коме наводи да Холандија жели поново да обонови оклопне једнице и добије тенкове за своју војску.

Наиме Холандија тренутно у оператвиној употреби има 18 тенкова Леопард 2А6М2 који припадају мешовитом 414 немачко-холандском батаљону. Иначе средином 1970-тих година холандска војска имала је 1.000 тенкова и такво стање се задржало до 1990-тих година када је окончан Хладни рат, а онда уследило је смањење бројног стања оклопних једница.

Године 2010. Холандија је имала на бројном стању 116 тенкова Леопард 2А6 од чега је само 60 тенкова овог типа било оперативно. Упрско томе број се и даље смањивао продајом ових тенкова другим земљама, јер су проглашавани као вишак. Те исте године у циљу штедње и смањења војног буџета најављени су додатни резови. Следеће 2011. године најављено је да следи крај преостала два тенковска батаљона. Ексер у сандук оклопних једница закуцан је 18. маја 2011 када је испаљена последња граната из тенковске цеви на војном полигону Берген-Хоне и Немачкој.

Фото: Dutch MoD

А, онда је настављена даља распродаја тенкова Леопард да би остало само 18 тенкова који су предати мешовитом 414 немачко-холандском батаљону и које Холанђани користе према потребама.

Актуелна политичка коалиција VVD, CDA и ChristenUnie поново жели да Холандија обнови своје оклопне једнице, преносе два холандска сајта  De Telegraaf и  Wnl.tv.

Ове коалиционе странке сматрају да је рат у Украјини доказао да су тенкови и даље кључни за националну одбрану. Странке су подржале генерале да је време да Холандија поново формира тенковске батаљоне.

Партија VVD, сматра да није питање да ли ће Холандија набавити тенкове, него када ће, јер рат у Украјини је натерао да држава повећа војни буџет.

Фото: Dutch MoD

Коалиција на власти сматра да је Холандија у претходном периоду била веома блага према захтевима за одбрану, па су дошли до тога да морају да изнајем 18 тенкова од Немачко-холандског мешаовитог батаљона, као и да је последњи тенк продат 2011.

Мешовити холандско-немачки батаљон који постоји од 2017. се сматра базом која ће омогућити да Холандија добије поново своје тенкове и да се формирају батаљони.

Холандски парламент би ускоро требало да расправља о овој теми и роковима, који су потребни да се тенкови врате у оперативну употребу.